Budapesta: Manifestație în favoarea UE și CONTRA PREMIERULUI Viktor Orban

Budapesta: Manifestație în favoarea UE și CONTRA PREMIERULUI Viktor Orban

Câteva mii de persoane au manifestat duminică seara la Budapesta în sprijinul Uniunii Europene (UE) și contra premierului ungar, Viktor Orban, criticat de către UE pentru nerespectarea libertăților, transmite AFP, citată de Agerpres.

Circa 3.000 de persoane s-au reunit pe malul Dunării unde au ascultat discursuri ale reprezentanților organizațiilor neguvernamentale (ONG), centrate pe trei teme: protecția presei libere, a ONG-urilor și a Universității Central-Europene (CEU), creată la Budapesta de magnatul George Soros.

La finalul discursurilor, mulțimea a plecat în marș spre clădirea parlamentului, aflată la câțiva kilometri, escortată de mașini de poliție și de alte vehicule ale protestatarilor.

"Democrație!", "Libertate pentru Ungaria", "Libertate pentru Universități" au scandat manifestanții. În mulțime, erau vizibile multe steaguri ale UE, precum și numeroase afișe ce ironizau și denigrau remarcile lui Viktor Orban față de George Soros.

Sâmbătă, o altă manifestație a avut loc la Felcsut (40 km vest de Budapesta), în fieful lui Viktor Orban, pentru a atrage atenția asupra corupției masive devenite, potrivit organizatorilor, citați de AFP, curentă în Ungaria. Evenimentul a fost inițiat de către deputați ai opoziției și partidul-parodie MKKP (Partidul Câinelui cu Două Cozi), care ironizează deschis campania mediatică a guvernului ungar contra UE.

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluție în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru "încălcarea gravă a valorilor" europene. Aplicarea acestui articol a mai fost cerută în trecut pentru a sancționa politicile premierului Viktor Orban, dar nu s-a ajuns niciodată la suspendarea dreptului de vot, măsură pentru care este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre ale UE.

Instituțiile europene sunt nemulțumite de unele politici promovate de premierul Orban, respectiv modificările legislative ce privesc politica de azil pentru refugiați, organizațiile nonguvernamentale și educația.

Guvernul de la Budapesta a inițiat la începutul lunii aprilie și o consultare populară în care cere cetățenilor maghiari opinia despre politicile Uniunii Europene, campanie considerată la Bruxelles drept una antieuropeană.