Bugetul de apărare al NATO va fi majorat: cum arată cifrele pentru anul 2023

Bugetul de apărare al NATO va fi majorat: cum arată cifrele pentru anul 2023

În ceea ce privelte noua situație de securitate din Europa de Est creată de invazia Ucrainei de către Rusia, statele membre NATO au convenit să mărească bugetul comun.

Astfel, bugetul civil al alianţei pentru anul 2023 va fi majorat cu aproximativ 27,8%, la 370,8 milioane de euro (395,8 milioane de dolari), iar cel militar a fost stabilit la 1,96 miliarde de euro, reprezentând o creştere de 25,8% faţă de anul 2022.

Bugetele comune NATO vor fi majorate în 2023

Decizia de mărire a bugetului comun a fost aplaudată de Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, precizând că aceasta reprezintă „o expresie concretă a nivelului mai ridicat de ambiție” în ceea ce privește statele membre.

„Numai America de Nord şi Europa, acţionând împreună într-o NATO puternică, îi pot ţine în siguranţă pe cei un miliard de oameni ai noştri într-o lume mai periculoasă”, a afirmat șeful NATO, scrie Hotnews.

În prezent, bugetele militar și civil cumulate ale NATO se situează la pragul de aproximativ 1,8 miliarde de euro, un prag foarte mic în comparație cu cheltuielile individuale în ceea ce privește apărarea statelor membre. Conform documentelor NATO, doar SUA a cheltuit 769 miliarde de euro, iar Germania aproximativ 55,6 miliarde de euro.

Luând în calcul formula actuală de calcul a contribuțiilor, SUA și Germania suportă cel mai mare procent din costurile comune ale NATO, contribuind fiecare cu aproximativ 400 milioane de euro, în anul 2021.

Sunt planificate mai multe creșteri bugetare

Recent, la cererea fostului președinte american Donald Trump, formula de calcul a fost revizuită. Acesta a criticat de mai multe ori aliați europeni precum Germania asupra faptului că nu contribuie suficient la cheltuielile comune de apărare. Astfel, procentul revenit Germaniei a crescut, iar cel al Statelor Unite s-a redus semnificativ.

Creşteri bugetare suplimentare ale NATO sunt deja planificate, conform unei decizii de principiu luate la summitul din vară de la Madrid pentru perioada până în anul 2030.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)