Bugetul multianual al blocului comunitar şi fondul de redresare post-COVID-19, principalele subiecte pe agenda Consiliului European de iarnă

Bugetul multianual al blocului comunitar şi fondul de redresare post-COVID-19, principalele subiecte pe agenda Consiliului European de iarnă
sursa foto: Charles Michel / Facebook

Reuniunea liderilor statelor membre ale Uniunii Europene în cadrul Consiliului European de iarnă este dominată de dezacorduri în ceea ce privește bugetul multianual și a planului de relansare economică. De asemenea, un alt subiect pe agenda reuniunii este reprezentat de sancționarea Turciei. Ciprul a solicitat o abordare mai dură faţă de Turcia, dar alte ţări membre sunt reticente de teama escaladării diferendului. Mai puţin controversată va fi adăugarea de noi nume pe o listă de sancţiuni existentă deja.

”Sunt încrezător că putem ajunge la un acord asupra pachetului comun pentru a permite implementarea rapidă atât a Cadrului financiar multianual cât şi a fondului de redresare”, a menţionat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea de invitaţie adresată liderilor ţărilor membre.

Bugetul multianual al blocului comunitar şi fondul de redresare post-COVID-19

Principalul subiect al summitului va fi pachetul în valoare de 1.800 miliarde de euro, reprezentând bugetul multianual al blocului comunitar (2021-2027) şi fondul de redresare post-COVID-19, căruia Polonia şi Ungaria s-au opus până acum din cauza condiţionării acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, consideră că Uniunea Europeană ar trebui să organizeze un summit suplimentar pentru a încheia un acord referitor la fondul de redresare economică şi buget. Polonia și Ungaria şi-au exprimat veto-ul faţă de bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074 miliarde euro.

Polonia şi Ungaria blochează fonduri de 1.800 de miliarde de euro deoarece se opun unei clauze din bugetul multianual care condiţionează accesul la fonduri de respectarea statului de drept.

Liderii UE vor încerca să rezolve disputa la un summit care va începe joi la Bruxelles, dar autoritățile de la Budapesta şi Varşovia nu dau semne că ar da înapoi.

Germania, care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a mediat miercuri un compromis cu Varşovia şi Budapesta, ceea ce sporeşte şansele pentru o depăşire a impasului actual.

Dacă toate celelalte 24 de state membre sunt de acord cu compromisul, atunci Polonia şi Ungaria ar putea renunţa la veto-ul exprimat până acum. Dacă propunerea va fi respinsă, atunci în ianuarie va fi disponibil doar un buget de urgenţă.

Alte subiecte dezbătute de liderii statelor UE

Un alt subiect dezbătut de liderii statelor UE va fi reprezentat de relaţiile cu Turcia. După ce au ameninţat Ankara cu sancţiuni suplimentare în legătură cu studiile seismice din Mediterana Orientală, liderii europeni vor reveni probabil asupra acestui dosar pentru a examina posibilii paşi viitori.

Referitor la Brexit, nu este de aşteptat ca liderii statelor UE să adopte vreo decizie oficială la acest summit. În schimb, ei vor fi informaţi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care miercuri a convenit cu premierul britanic Boris Johnson să ia până la finalul săptămânii o decizie asupra negocierilor comerciale post-Brexit.

Urmăriți B1TV.ro și pe