Bulgaria: manifestație pro-Putin organizată de comuniștii care regretă „stabilitatea” dictaturilor

Bulgaria: manifestație pro-Putin organizată de comuniștii care regretă stabilitatea dictaturilor
Sursa Foto: Hepta.ro

Bulgaria, acest stat sărac din Balcani, care a aderat la NATO în 2004 și la UE în 2007, mulți locuitori, nostalgici după regimul comunist, privesc încă spre Est, notează AFP, referindu-se la faptul rusofilii bulgari s-au adunat, duminică, pentru a manifesta pentru război, Putin și chiar un bombardament atomic.

Neo-comuniștii bulgari și-au dat întâlnire, într-o atmosferă festivă, în apropierea orașului Kalofer, pentru a-și manifesta aprecierea față de politica președintelui rus Vladimir Putin.

Aceștia au purtat tricouri cu litera „Z”, simbolul invaziei din Ucraina de pe vehiculele militare ruse.

Menifestație „democratică” pentru o ocupație totalitară

Hristo Ganev, un șofer în vârstă de 60 de ani care a participat la miting, a declarat pentru AFP că Putin are dreptate atunci când susține că războiul este necesar. Mai mult, simpatizantul pro-Kremlin susține chiar posibilitatea unui război nuclear din partea Moscovei „dacă acesta este prețul de plătit pentru a te elibera de dominația americană”, conform Al Jazeera.

Însurat cu o rusoaică pe care a cunoscut-o în timp ce lucra în Siberia, la sfârșitul anilor ’80, bulgarul citat de agențiile internaționale este convins că Putin „luptă împotriva nazismului” și, la fel ca majoritatea susținătorilor Rusiei, acesta repetă varianta istoriei comuniste învățată în perioada dictaturii comuniste: „Fără Rusia, Bulgaria nu ar fi existat”, a adăugat rusofilul pentru AFP, făcând referire la războiul ruso-turc din 1877-1878, care a pus capăt la cinci secole de dominație otomană.

El se declară chiar „în favoarea unui război nuclear, dacă acesta este prețul de plătit pentru a ne elibera de sub dominația americană”.

În Bulgaria, rusofilii se întâlnesc anual ;i sunt premiați direct de către Moscova

Întâlnirea anuală a rusofililor are loc, anual, pe malul lacului Koprinka însă, în acest an, primarul orașului, Galina Stoïanova, a refuzat să autorizeze evenimentul din cauza contextului internațional.

Participanții nu s-au lăsat impresionați de semnalul autorităților locale și s-au deplasat organizat, la o jumătate de oră de mers cu mașina, într-o zonă muntoasă care domină orașul amintit.

„Aceasta este singura adunare liberă din lume”, spune Nikolai Malinov, șeful unui partid de rusofili bulgari, în contras cu scopul manifestației care susține o ocupație militară de rusificare. A fost cuzat în 2019 de spionaj în favoarea Moscovei, dar Putin l-a „consolat” personal, în același an, cu Ordinul Prieteniei.

Liderul politic pro-rus citat lucrează pentru o asociație internațională susținută de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, pe care l-a întâlnit personal la Moscova la începutul lunii septembrie.

Efectele „democrației balcanice”: adolecenți cu portretul lui Stalin

Din rândul celor intervievați de jurnaliștii internaționali la adunarea pro-Rusia a fost și  Georgi Ivanov, de 17 ani, liderul unui grup de tineret comunist, care participa  cu un steag în onoarea lui Stalin.

„Îmi plac regimurile autoritare pentru că ele garantează unitatea fără să se preocupe de minoritățile etnice și sexuale”, a declarat adolescentul pentru sursele citate.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din aprilie, aproape jumătate dintre bulgari consideră că Rusia nu este responsabilă pentru situația actuală și se opun livrării de arme către Kiev.

Cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare, mulți bulgari afectați de sărăcie și corupție regretă stabilitatea regimului comunist din trecut iar lupta se dă între pro-europeni și conservatorul Boïko Borissov, care a condus țara din 2009 până în aprilie 2021 și a rămas favorit, chiar dacă va avea dificultăți în formarea unei coaliții.

Urmăriți B1TV.ro și pe