Bulgarii, din nou aproape de alegerile anticipate: Socialiștii nu-l mai susțin pe Kiril Petkov, supărați că acesta a expulzat 70 de diplomaţi ruşi acuzați de spionaj

Bulgarii, din nou aproape de alegerile anticipate: Socialiștii nu-l mai susțin pe Kiril Petkov, supărați că acesta a expulzat 70 de diplomaţi ruşi acuzați de spionaj
Guvernul bulgar condus de Kiril Petkov a căzut prin moțiune de cenzură. Petkov a promis că va continua lupta. Foto: Hepta - DPA Images

Socialiştii bulgari, care au făcut parte din fostul guvern al premierului Kiril Petkov, au anunţat miercuri că nu vor susţine un nou cabinet condus de Petkov, nemulţumiţi de decizia acestuia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, bănuiți că ar fi spioni. Dacă nu se va ajunge la formarea unui nou guvern susținut de o majoritate parlamentară, țara vecină va ajunge iar la alegeri, al patrulea scrutin din aprilie 2021.

Socialiștii bulgari, supărați că Guvernul a expulzat 70 de diplomaţi ruşi

Guvernul condus de Kiril Petkov a picat săptămâna trecută printr-o moțiune de cenzură. Petkov încearcă acum să formeze o nouă majoritate, misiune devenită și mai dificilă acum că socialiștii au anunțat că nu-i mai susțin. Analiștii politici oricum nu-i dădeau prea multe șanse fostului premier să mai formeze un nou cabinet cu susținere majoritară parlamentară.

Socialiștii bulgari spun că decizia de a fi expulzați cei 70 de diplomați ruși este „inacceptabilă”, ea fiind luată de premierul demis fără aprobarea guvernului, deci fără consultarea lor.

„Suspendăm convorbirile cu partidul PP (Continuăm Schimbarea) pentru formarea unui nou guvern. Decizia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi e fără precedent și, pentru nou, complet inacceptabilă”, a declarat Kornelia Ninova, lidera socialistă şi fost vicepremier, potrivit Reuters.

Ea a precizat că socialiștii ar putea reveni la masa negocierilor dacă Petkov nu va mai fi propunerea de prim-ministru.

Kiril Petkov a avut o poziţie surprinzător de fermă împotriva Rusiei pentru o ţară care are puternice legături tradiționale cu Moscova. Specialiștii cred că viitorul guvern nu va mai avea o atitudine la fel de fermă față de țara care a invadat Ucraina.

Reacția Moscovei după ce Bulgaria a expulzat 70 de diplomați ruși

Maria Zaharova, purtătorarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a acuzat că decizia de expulzare a diplomaților ruși „s-a făcut la cererea unor forţe externe” care „încearcă, sub false pretexte, să creeze confruntări între țările europene şi Rusia, să manipuleze cinic guverne şi politicieni care nu-s independenţi şi să distrugă ce s-a creat în Europa vreme de decenii”.

Zaharova a amenințat că Moscova îşi rezervă dreptul să recurgă la măsuri politice şi diplomatice ca represalii, inclusiv cu caracter asimetric.

Ea a mai susținut că politicienii bulgari care au luat decizia expulzării încearcă să dea „o lovitură devastatoare relaţiilor cu Rusia şi mecanismelor de dialog bilateral rămase”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest
20:16 - David Popovici, cel mai rapid în semifinalele de la 200 m liber. Românul va concura luni pentru o nouă medalie la Campionatul European de Natație
20:03 - Trei trenuri au întârzieri de până la 120 de minute din cauza lipsei tensiunii de alimentare în linia de contact, anunță CFR Călători
19:51 - Un adolescent de 16 ani a produs un accident rutier cu patru răniți în Bistrița. Tânărul era drogat
19:32 - James Stavridis, fost comandant NATO: Vladimir Putin știe că a făcut „o greșeală” cu Ucraina, dar nu o va recunoaște public niciodată
19:09 - Emil Boc nu a venit la festivalul comunităților marginalizate din Cluj-Napoca și e acuzat că n-a mai călcat în Pata-Rât de peste 12 ani: „Să nu uite că toți țiganii l-am votat în urmă cu patru ani”
18:50 - Aglomerație pe Valea Prahovei în weekendul prelungit. Centrul Infotrafic, recomandări pentru șoferi (VIDEO)