Călătoria efectuată de Nancy Pelosi, catalogată drept „extrem de periculoasă” de către Beijing

Călătoria efectuată de Nancy Pelosi, catalogată drept extrem de periculoasă de către Beijing
Nancy Pelosi a devenit primul președinte al Camerei Reprezentanților care merge în Taiwan după anul 1997. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Michael Brochstein

Purtătorul de cuvânt al securității naționale a SUA, John Kirby, a declarat că nu există „niciun motiv pentru ca această vizită să devină un eveniment care să stimuleze o criză sau un conflict”.

Pelosi spune că vizitează Taiwan cu gânduri pașnice

La începutul zilei de miercuri, Pelosi s-a îndreptat spre parlament, unde a vorbit cu vicepreședintele Taiwanului și apoi s-a adresat presei.

Ea a declarat că a venit „în pace în regiune” și că dorește să crească schimburile parlamentare între Washington și Taipei și a lăudat Taiwanul pentru că este „una dintre cele mai libere societăți din lume”. Ea s-a îndreptat apoi spre o sesiune cu ușile închise.

De asemenea, ea a declarat că un proiect de lege american privind cipurile pentru calculatoare ar fi o bună oportunitate de a spori cooperarea, având în vedere că producătorul taiwanez de cipuri TSMC produce mai mult de jumătate din semiconductoarele din lume.

Se așteaptă ca Pelosi să se întâlnească miercuri cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen, precum și cu un grup de activiști pentru drepturile omului.

Avertismentele Chinei au fost ignorate deși exista o situație deja tensionată

Vizita ei are loc în ciuda avertismentelor repetate din partea Chinei, care vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă care într-o zi se va uni cu ea. Beijingul nu a exclus posibila utilizare a forței pentru a obține acest lucru.

La o oră de la sosirea avionului care o transporta pe Pelosi, China a anunțat că Armata Populară de Eliberare va efectua o serie de exerciții militare cu focuri reale în aer și pe mare în jurul Taiwanului în cursul acestei săptămâni – avertizând navele și aeronavele să nu intre în zonele afectate.

Acest lucru urmează unor zile de escaladare a tensiunilor, în care avioanele de război chinezești s-au aventurat deja până la linia mediană, linia de demarcație neoficială care separă China și Taiwan în apele dintre ele.

Până și Casa Albă s-a opus acestei vizite

Casa Albă s-a opus deschis unei astfel de călătorii, iar președintele Joe Biden a declarat că armata consideră că aceasta nu este „o idee bună”.

Dar după ce Pelosi a aterizat, Kirby de la Casa Albă a declarat pentru CNN că această vizită este similară cu călătoriile anterioare ale altor oficiali, adăugând că „Statele Unite nu se vor lăsa intimidate de amenințări”.

Miercuri, ministrul chinez de externe Wang Yi a publicat o declarație prin care a reiterat opoziția Chinei față de vizita doamnei Pelosi. Wang a calificat-o drept o „provocare politică deschisă”, adăugând că aceasta „încalcă grav principiul „o singură Chină” și aduce atingere suveranității Chinei”.

„SUA trebuie să înceteze să obstrucționeze marea reunificare a Chinei. Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe