Calendar creștin ortodox decembrie 2020. Când e cruce roșie

Calendar creștin ortodox decembrie 2020. Când e cruce roșie
Sursa Foto: obiectivbr.ro

Decembrieeste considerată primalunăa iernii. În cursul acestei luniîncepeiarna, atât în Calendarul oficial (1 decembrie), cât şi în cel popular(6 decembrie, Moş Nicolae).

Luna decembriene aduce niște sărbători șizile de postfoarte importante pentru toți creștinii ortodocși din România și nu numai.

Calendar creștin ortodox decembrie 2020. Sărbătorile cu cruce roșie

Decembrie, cea de-a douăsprezecea şi ultima lună a anului, este aşteptată cu multă bucurie, fiind marcată de sărbători cu mult fast şi multe cadouri. Sărbătorile lunii decembrie pregătesc, prin obiceiurile, ritualurile şi practicile magice pe care le cuprind, sfârşitul şi totodată începutul anului calendaristic: Bubatul, Sava, Moş Nicolae, Ana Zacetenia, Modest, Ignatul, Moş Ajun, Moş Crăciun, Îngropatul Crăciunului, potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român”- 2000, Ion Ghinoiu.

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din luna decembrie 2020:

  • 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae,
  • 25 decembrie – Nașterea Domnului – Crăciunul,
  • 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului,
  • 26 decembrie – Sfântul Nicodim de la Tismana,
  • 27 decembrie – Sfântul Arhidiacon Ștefan.

Nașterea Maicii Domnului – 25 decembrie

Crăciunul este cel dintâi praznic din viață Mântuitorului. Această sărbătoare reprezintănaștereaîn trup a Domnului nostru, Iisus Hristos. Această zi este sărbătorită de toată lumea creștină. Alături de zilele de Paște, este una dintre cele mai importante momente din calendar, noteazăclick.ro.

În a două zi de Crăciun este pomenităMaica Domnului, alături de cei care o cinstesc. Acesta este cel de-al doilea mare praznic de peste an, închinat Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Ea a fost aleasă de către Sfânta Treime dintre toate fecioarele de pe pământ. Fecioara Maria era de neam arhieresc, după mama din neamul lui Aaron, fratele lui Moise.

Sfinții sărbătoriți de creștinii ortodocși în decembrie

Sărbătorile religioase și posturile din luna decembrie sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să le știi neapărat.

Sfântul Ierarh Nicolae – 06 decembrie

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este o sărbătoare orientată în principal înspre copii, și care sărbătoare il are ca protagonist pe Sfântul Nicolae din Myra.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubițisfinți din calendar. El s-a născut în anul 280, în cetatea Patara Lichiei. A trecut la cele veșnice în anul 345, în Myra. Această localitate era atunci parte din Imperiul Român, fiind cunoscută astăzi sub numele de Kocademre din Turcia. În datade 6 decembrie, s-a arătat în vis Împăratului Constantin cel Mare.În perioada cruciadelor, moaștele lui au fost furate și au fost duse în Italia. În prezent, acestea se găsesclaCatedraladinBari,într-o criptă din care izvorăşte un lichid incolor, numit „Mana” sau „Santa Mana”. Potrivit tradiţiei, episcopul acestei eparhii amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvinteaza şi-l împarte credincioşilor.

La bisericaSfântul Gheorghe NoudinBucureşti,la kilometrul zero, se află o parte din moaşteleSfântului Nicolae. Totodată, multe lăcaşuri de cult poartă numeleSfântului Nicolae.

Ultima oră
23:02 - Lucian Viziru a primit diagnosticul din partea medicilor. Ce s-a descoperit la RMN (VIDEO)
22:51 - Cadourile pentru profesori stârnesc discuții aprinse. Cum se apără un dascăl: „Noi dacă primim o atenţie e mită? Dar doctorii că primesc PENTRU ORICE bani în buzunar, cum se numeşte?” (FOTO)
22:51 - O scrisoare adresată unei adolescente a ajuns la destinație 50 de ani mai târziu. „Am crezut că cineva îmi face o glumă”
22:50 - UPDATE: Un bărbat a fost găsit mort pe carosabil, lângă Cernica. Victima ar fi un migrant care se ascundea sub un TIR
22:32 - Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)