Canada: Record de infectări cu COVID-19 în Ontario / Se interzice circulația pe timpul nopții în Quebec

Canada: Record de infectări cu COVID-19 în Ontario / Se interzice circulația pe timpul nopții în Quebec
Foto: Pixabay.com

Canada se confruntă cu un nou val de infectări cu coronavirus. Quebec a devenit prima provincie care a interzis circulația pe timpul nopții timp de o lună, în încercarea de a stopa propagarea virusului.

Record de infectări cu COVID-19 în Canada

Interzicerea deplasărilor între 8 seara și 5 dimineața, care intră în vigoare sâmbătă, face parte dintr-un plan de măsuri mai amplu anunțat de guvernul din cea mai întinsă provincie canadiană. Oricine va fi găsit pe stradă după ora 20:00 fără motive întemeiate riscă să primească o amendă cuprinsă între 1.000 și 6.000 de dolari.

Premierul din Quebec, Francois Legault, a declarat că dorește să ofere locuitorilor din provincie un „electroșoc” cu privire la situația critică din spitalele din Quebec, despre care a spus că sunt supraîncărcate cu pacienții cu COVID-19, cei mai mulți dintre ei persoane de peste 65 de ani.

În ciuda faptului că școlile, magazinele cu amănuntul și multe afaceri au fost închise încă din decembrie, infecțiile cu COVID-19 continuă să crească. Cel mai probabil, transmisia virusului se datorează întâlnirilor private și a petrecerilor organizate ilegal, spune oficialul.

„Suntem obligați să oferim un tip de terapie de șoc, astfel încât oamenii să își reducă vizitele,” a spus el. „Luna viitoare va fi una critică. Suntem într-o cursă contracronometru. Din păcate, am pierdut această cursă în ultimele câteva săptămâni. Dar încă o putem câștiga.”

O excepție majoră o reprezintă școlile primare, care se vor redeschide, conform programării, pe 11 ianuarie, în timp ce elevii de liceu vor reveni în clase pe 18 ianuarie, în ciuda recomandărilor experților, care au cerut ca elevii să facă în continuare școala online, după ce studii diferite au confirmat că micuții sunt transmițători semnificativi ai virusului.

Și lăcașurile de cult vor fi închise în următoarea lună, magazinele se vor închide la 19:30, iar întâlnirile în interior și în aer liber cu persoane din afara gospodăriei sunt strict interzise.

De la începutul pandemiei, Quebec a raportat 223.106 infecții cu COVID-19 și 8.606 decese, cu 24.563 de cazuri active,potrivit statisticii celor de la CTV News.

Și Ontario, cea mai populată regiune canadiană, a anunțat vineri un număr record de peste 4.000 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19.

„Cea mai mare îngrijorare este că, în cele din urmă, dacă nu facem nimic, vom ajunge la punctul în care va fi decizia în care avem doi pacienți, un ventilator și cineva trebuie să decidă care va trăi”, spune Doctorul Donald Sheppard, președintele departamentului de microbiologie și imunologie de la Universitatea McGill, afirmând că unitățile de terapie intensivă sunt aproape de capacitate maximă.

În total, în Canada s-au înregistrat până vineri 735.000 de cazuri de COVID-19, din care 544.000 de pacienți s-au vindecat, iar circa 80.000 de cazuri sunt active și 800 sunt în terapie intensivă. Țara nord-americană a avut până în prezent 16.759 de decese provocate de coronavirus.

Canada impunenoi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului

Toate persoanelecare sosesc pe teritoriul Canadei li se va cere să prezinte un test COVID-19 negativ, care să fie făcut în ultimele trei zile înainte de intrarea în țară, au transmis miniştrii canadieni, potrivit AFP.

Guvernul va cere rapid o „măsură suplimentară care va impune tuturor pasagerilor care sosesc în Canada să aibă un test de depistare a COVID-19 care să fie negativ”, a declarat ministrul afacerilor interguvernamentale Dominique LeBlancîn cadrul unui briefing de presă, în ultima zi a anului trecut.

Oamenii care sosesc în Canada, indiferent dacă sunt sau nu canadieni, sunt supuşi unei carantine obligatorii de 14 zile. Dacă nu respectă această măsură, aceştia riscă să se confrunte cu o pedeapsă cu închisoarea de până la şase luni şi/sau o amendă ce poate ajunge la 750.000 de dolari canadieni ( 478.000 euro).