Canada se alătură Statelor Unite și anunță un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing

Canada se alătură Statelor Unite și anunță un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing
În centru, Justin Trudeau, premierul Canadei @ Foto via Facebook

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat miercuri că boicotează Jocurile Olimpice de vor avea anul acesta loc la Beijing, după ce și Statele Unite, Regatul Unit şi Australia au anunţat măsuri similare pentru JO ce vor începe pe 4 februarie, conform AFP, citat de către Agerpres.

Canada, boicot diplomatic al JO de la Beijing

”Suntem profund preocupaţi de încălcări ale drepturilor omului de către guvernul chinez”, a afirmat premierul canadian, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit organizațiilor non-guvernamentele ce luptă pentru drepturile omului, un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi turcofone, în special musulmane, sunt încarceraţi în lagăre în Xinjiang. De asemenea, China este acuzată că a sterilizat forțat femeile și că a impus munca forțată.

SUA, boicot al Jocurilor Olimpice de la Beijing

Președintele Biden a recunoscut luna trecută că „a luat în considerare” un boicot diplomatic al Jocurilor, dar nu a dat nicio indicație despre când va lua o decizie finală.

Mișcarea, raportată pentru prima dată de CNN duminică seara, înseamnă că niciun oficial american nu ar participa la evenimente precum ceremoniile de deschidere sau de închidere – dar sportivilor americani li se va permite totuși să concureze. Citește mai mult

De asemenea, și Australia are în vedere să nu trimită niciun oficial guvernamental la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing de anul viitor, pe fondul apelurilor mai mari din partea parlamentară pentru un boicot diplomatic oficial. Citește mai mult