Angela Merkel s-a răzgândit în privinţa succesoare ei. Acum nu ar mai fi potrivită pentru funcţia de Cancelar

Angela Merkel s-a răzgândit în privinţa succesoare ei. Acum nu ar mai fi potrivită pentru funcţia de Cancelar
Foto: Cancelarul Angela Merkel (sursă foto: hepta.ro)

Cancelarul german Angela Merkel şi-a pierdut încrederea în succesoarea să la conducerea Uniunii Creştin Democrate (CDU), relatează Bloomberg.

Potrivit unor surse apropiate Cancelarului Angela Merkel, aceasta ar fi decis că Annegret Kramp-Karrenbauer nu ar fi potrivită pentru funcţia de Cancelar al Germaniei. Annegret Kramp-Karrenbauer fiind cea care a preluat conducerea Uniunii Creştin Democrate (CDU) în decembrie 2018.

Prin urmare, Merkel a devenit mai determinată ca niciodată să rămână în funcţie până la sfârşitul mandatului său în 2021, susţin surse oficialie.

Cu toate acestea, întrebata de presă de acest subiect, Angela Merkel a caracterizat informaţiile drept „prostii” şi a precizat că „nu doreşte să comenteze în plus”.

În ultimele luni, Annegret Kramp-Karrenbauer a scăzut în sondajele de opinie, a eşuat în eforturile sale de a grăbi ieşirea de pe scena politică a Angelei Merkel, iar duminică CDU a avut parte de cele mai slabe rezultate din istoria alegerilor naţionale.

În plus, Annegret Kramp-Karrenbauer ar mai fi îndepărtat-o pe Merkel şi prin apropierea de inamicii ei conservatori din CDU.

Foto: Annegret Kramp-Karrenbauer, încă succesoare a Cancelarului Angela Merkel la conducerea CDU (sursăfoto: hepta.ro)

Cu toate acestea, succesoara lui Merkel ar fi solicitat o întâlnire (fără ca Merkel să fie avertizată) care, potrivit unor oficiali, ar avea scopul punerii de presiune pe Cancelar pentru a se retrage mai repede decât anunțase inițial.

Merkel a decis să nu îşi mai utilizeze capitalul politic pentru a o ajuta pe Annegret Kramp-Karrenbauer. Dar oricum, capacitatea ei de a schimba direcţia partidului este limitată acum, după ce a cedat coducerea. Cancelarul se va afla, cel mai probabil, sub şi mai multă presiune de a se retrage, au adăugat oficialii.

Prin urmare, nu este clar ce direcţie va avea Uniunea Creştin Democrată (CDU) după anul 2021 – anul retragrii lui Merkel.

Având în vedere diminuarea şanselor de a fi cancelar pentru Annegret Kramp-Karrenbauer, competiţia pentru alegerea unui candidat al CDU pentru 2021 va fi reluată cu aceiaşi candidaţi de anul trecut.

În decembrie 2018, facţiunea moderată a lui Merkel a crezut că a câştigat după ce Annegret Kramp-Karrenbauer a preluat funcţia de lider al partidului. Acum însă, uşa rămâne deschisă pentru conservatorul Friedrich Merz sau liberalul Armân Laschet.