Cancelarul german, apel către cetățeni: „Renunțați la călătorii, rămâneţi acasă. Acum este mai necesar ca oricând”

Cancelarul german, apel către cetățeni: „Renunțați la călătorii, rămâneţi acasă. Acum este mai necesar ca oricând”
foto: Hepta.ro / DPA Images / Thierry Roge

Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, a făcut un apel către populație, cerându-le cetățenilor să reducă pe cât posibil relaţionarea socială și chiar să renunțe la călătoriile care nu sunt absolut necesare, în contextul în care pandemia de coronavirus înregistrează o accelerare semnificativă în Germania.

Angela Merkel, apel către germani

„Renunţaţi la orice călătorie care nu este într-adevăr necesară, la orice celebrare care nu este cu adevărat necesară. Căutaţi să rămâneţi acasă, la reşedinţa voastră, în măsura posibilului.

Cum va fi la iarnă, cum va fi Crăciunul nostru, se va decide în zilele şi săptămânile următoare. Cu toţii vom decide asta prin acţiunile noastre „, a declarat sâmbătă cancelarul, în podcastul săptămânal, citează thelocal.de

„Trebuie să facem acum totul pentru a ne asigura că virusul nu se răspândeşte necontrolat. În prezent, fiecare zi contează”, a insistat cancelarul, precizând că Germania se află într-o „fază foarte gravă” a pandemiei.

„Numărul de noi infecţii creşte vertiginos de la o zi la alta”, a punctat Merkel, spunând că pandemia se propagă din nou rapid, mai repede decât la începutul ei.

Record de infectări cu COVID-19 în Germania

Potrivit celor mai recente date, Germania a înregistrat 7.830 de cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. În total, 9.767 de decese au fost înregistrate de la începutul crizei sanitare care a lovit statul german.

„Dacă fiecare dintre noi îşi reduce acum în mod semnificativ numărul întâlnirilor în afara propriei familii o anumită perioadă, putem reuşi să oprim şi chiar să inversăm tendinţa multiplicării infecţiilor. Este instrumentul cel mai eficient de care dispunem în prezent pentru a lupta împotriva pandemiei. Acum este mai necesar ca oricând „, a recomandat Merkel, precizând că acest efort temporar permite evitarea supraîncărcării sistemului de sănătate, menținerea în funcțiune a şcolilor şi grădiniţelor şi salvarea economiei și a locurilor de muncă.

În acest context, noi restricţii care vizează împiedicarea răspândirii pandemiei au fost instalate în 16 landuri.

Astfel, numărul de participanţi la evenimentele private va fi limitat în regiunile unde se înregistrează mai mult de 35 de noi contaminări la 100.000 de locuitori în şapte zile. În aceste regiuni, purtarea măştii va fi obligatorie.

Adunările vor fi limitate la 25 de persoane în locurile publice şi 15 în sălile private.

Dacă cifra de 50 de noi contaminări la 100.000 de locuitori este depăşită, vor fi impuse reguli şi mai drastice, precum limitarea de reuniuni private la 10 persoane şi închiderea restaurantelor la ora 23.00.

Un tribunal din Berlin a anulat restricțiile restaurantelor și barurilor pe timpul nopții

Potrivit unei instanțe din Berlin, „instrucţiunea de închidere a fost suspendată pentru moment, deoarece instanţa consideră că este disproporţionată, având în vedere alte măsuri luate pentru combaterea pandemiei”. Decizia a venit ca răspuns după ce 11 proprietari de restaurante care au contestat închiderea, scrie DW.com

În plus, curtea a precizat că nu există dovezi că barurile şi restaurantele care respectă regulile existente privind purtarea măştii şi distanţarea socială au contribuit la creşterea ratelor de infecţie.

De asemenea, majoritatea landurilor germane au decis că locuitorilor din zonele cu rate de infecţie ridicate nu ar trebui să li se permită să se cazeze în hoteluri din alte părţi ale ţării, pentru a limita răspândirea virusului. Instanţele din statele Baden-Wuerttemberg, Saxonia, Saxonia Inferioară şi Saarland au anulat această interdicţie de cazare, pe baza creșterii numărului contestatarilor.