Candidatul de stânga – Gustavo Petro e noul președinte al Columbiei

Candidatul de stânga - Gustavo Petro e noul președinte al Columbiei
Gustavo Petro, președinte Columbia, sursă foto: captură YT

Gustavo Petro va deveni primul lider de stânga al Columbiei, după ce duminică a câștigat cursa prezidențială.

Columbienii s-au săturat de inegalitate și violență

Petro a câștigat cu o diferență mică, peste 50% din voturi, împotriva antreprenorului Rodolfo Hernandez, în vârstă de 77 de ani. În timpul discursului său de victorie de duminică seara, Petro a declarat că este deschis la un dialog cu Hernandez. De asemenea, el a făcut apel la un Mare Acord Național pentru a pune capăt violențelor din țară, spunând: „Să sărbătorim prima victorie populară. Fie ca toate suferințele să fie alinate de bucuria care astăzi inundă inima patriei”, a scris Petro pe Twitter duminică seara.
Președintele columbian demisionar Ivan Duque a declarat că l-a sunat pe Petro pentru a-l felicita pentru victorie și că au „convenit să se întâlnească în zilele următoare pentru a iniția o tranziție armonioasă, instituțională și transparentă”.

La scurt timp după ce Petro și-a revendicat victoria, rivalul Hernandez a ținut un discurs în care a spus că acceptă rezultatul.
Ambii candidați au promis schimbare, dat fiind faptul că mulți columbieni s-au săturat de Duque – un lider al cărui mandat a fost definit de modul în care administrația sa a gestionat comportamentul poliției, inegalitatea și ciocnirile dintre grupurile de crimă organizată.
Petro, în vârstă de 62 de ani, a trecut deja prin două candidaturi prezidențiale eșuate în 2010 și 2018. Votul din turul doi de scrutin de duminică sugerează că el a depășit neîncrederea alegătorilor care îl vedeau cândva ca pe un outsider radical de stânga, ceea ce într-o țară conservatoare era perceput drept un dezastru. Sprijinul pe care Petro l-a obținut poate fi atribuit parțial înrăutățirii situației socio-economice a Columbiei, inclusiv deteriorării condițiilor de trai, agravată de pandemia de Covid-19 și de războiul din Ucraina.
Petro a cerut în campanie taxe mai mari pentru companii și subvenții publice pentru clasa muncitoare și săraci.

Un trecut zbuciumat

Născut în orașul rural Ciénaga de Oro, din nordul Columbiei, Petro și-a petrecut tinerețea în rândurile unei mișcări de gherilă de stânga, Mișcarea 19 aprilie (M19) – fondată pentru a protesta împotriva acuzațiilor de fraudă în alegerile din 1970.
M19 a fost asociat cu activități ilegale – inclusiv presupuse răpiri pentru răscumpărare – dar Petro spune că a desfășurat activități legale care au avut ca scop mobilizarea oamenilor pentru a se opune la ceea ce el a numit „falsa democrație”, fiind chiar consilier în orașul Zipaquirá.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră