Caniculă în Statele Unite și inundații în Federația Rusă. Zi de doliu național, luni, în Rusia

Caniculă în Statele Unite și inundații în Federația Rusă. Zi de doliu național, luni, în Rusia
Temperaturi record pentru estul Statelor Unite. Bilanțul persoanelor care au căzut victime căldurii numără deja 30 de oameni. La polul opus se afla Rusia, unde peste 150 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma...

Temperaturi record pentru estul Statelor Unite. Bilanțul persoanelor care au căzut victime căldurii numără deja 30 de oameni. La polul opus se afla Rusia, unde peste 150 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma unor inundaţii devastatoare. Este vorba despre cele mai grave viituri din ultimul secol, iar bilanţul negru continuă să crească. În aceste condiţii, preşedintele Vladimir Putin a cerut o anchetă legată de eforturile pe care le fac autoritățile ca să prevină decesele. Astazi a fost decretată zi de doliu naţional.

Autorităţile din Rusia au anunţat că peste 13 mii de oameni au fost afectaţi de inundaţii. Un bilanţ provizoriu indică peste 150 de morţi, printre care şi un copil de 10 ani. În trei regiuni a fost decretată starea de urgenţă. Potrivit Itar-Tass, cea mai afectată regiune este Krîmsk, o zonă rurală, în care predomină casele fără etaj. Nivelul apei a ajuns aici şi până la şapte metri. O anchetă, din ordinul preşedintelui Putin, este deja în desfășurare, pentru a stabli dacă decesele au fost cauzate de neglijență.

De altfel, liderul rus a survolat la bordul unui elicopter zonele cele mai afectate de ploi şi inundaţii.

Alimentarea cu energie electrică a fost oprită în zonă, iar traficul feroviar a fost întrerupt. Echipe de intervenţie au sărit în sprijinul sinistraţilor.

„Monitorizăm care sunt nevoile sinistraţilor. Mai mulţi asistenţi sociali întocmesc liste cu necesarul de ajutoare, liste care sunt apoi înaintate autorităţilor regionale. Până în acest moment, au fost luate toate măsurile necesare. Aproape 140 de oameni au fost internaţi în spitale. Printre ei sunt şi 14 copii. Printre internaţi nu se află persoane în stare gravă,” a declarat ministrul rus al Sănătății, Veronica Skvortsova.

Ziua de 9 iulie a fost decretată una de doliu naţional în Rusia.

Şi dacă ruşii se luptă cu viiturile, americanii fac eforturi să facă faţă caniculei. Partea estică a ţării este cea mai afectată. În capitala Washington D.C., temperaturile se menţin de câteva zile la 41 de grade Celsius.

„Eu sunt din Texas şi de aceea sunt puţin obişnuită. Dar dacă nu eşti obişnuit, dacă nu ştii cum să faci faţă… Și o parte a problemei o reprezintă şi umiditatea care se asociază căldurii. Este greu să respiri şi este foarte, foarte chinuitor. De aceea trebuie să iei lucrurile în uşor, să bei multă apă şi, normal, să stai la umbră,” a spus o americancă ce se aflăîn Washington.

„Ceea ce facem în acest moment este să dăm apă persoanelor fără adăpost, din cauza căldurii. Este insuportabil de cald aici şi ştim că ei nu au posibilitatea de a face rost de apă. Aşa că încercăm să găsim persoane fără adăpost sau vârstnici cărora le este cald – eu şi Pat – şi le dăm apă,”  a povestit o altă persoană, care încearcă să îi ajute pe cei mai afectați.

Din cauza căldurii excesive, peste 30 de oameni, în majoritate bătrâni, şi-au pierdut viaţa. În afară de capitală, foarte afectate de caniculă sunt şi statele Maryland, Illinois şi Indiana. Potrivit meteorologilor, americanii nu vor scăpa de caniculă nici în următoarele zile.

Temperaturi infernale în SUA și inundații catastrofale în Rusia

Embed: " />