Care este semnificația celor 13 luni consecutive de recorduri de temperatură înregistrate la nivel global / Avertismentul meteorologilor

Care este semnificația celor 13 luni consecutive de recorduri de temperatură înregistrate la nivel global / Avertismentul meteorologilor
Sursa Foto: Pixabay.com

Nu mai puțin de 13 luni consecutive au înregistrat recorduri de temperatură iar luna iulie a acestui an s-a situat la doar câteva zecimi de grad sub valoarea înregistrată anul trecut, relatează oficiali ai Agenției Europene pentru Climă Copernicus, citați de AFP.

Căldura medie din iulie 2024 nu a depășit-o pe cea din iulie de acum un an, iar oamenii de știință au spus că sfârșitul seriei record nu schimbă nimic în ceea ce privește amenințarea reprezentată de schimbările climatice.

„Contextul general nu s-a schimbat”, a spus directorul adjunct al Copernicus, Samantha Burgess, într-un comunicat. „Clima noastră continuă să se încălzească.”

Schimbările climatice cauzate de om determină evenimente meteorologice extreme care fac ravagii pe tot globul, cu câteva exemple doar în ultimele săptămâni. În Cape Town, Africa de Sud, mii de persoane au fost strămutate din cauza ploilor torenţiale, vânturi puternice, inundaţii şi multe altele. O alunecare fatală a lovit insula Sulawesi din Indonezia. Beryl a lăsat o cale masivă de distrugere, deoarece a stabilit recordul pentru cel mai timpuriu uragan de categoria 4. Iar autoritățile japoneze au spus că peste 120 de persoane au murit din cauza temperaturilor record la Tokyo.

Este a doua cea mai caldă lună iulie și a doua cea mai caldă lună înregistrată în evidențele agenției, după iulie 2023. Pământul a avut și cele două zile cele mai calde înregistrate, pe 22 și 23 iulie, fiecare având o medie de aproximativ 62,9 grade Fahrenheit ( 17,16 grade Celsius). Copernicus identificase anterior zilele de 21 și 22 iulie ca fiind cele mai călduroase zile, dar le-a schimbat pe baza datelor actualizate.

În luna iulie, lumea a fost cu 1,48 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) mai caldă, după măsurătorile făcute de Copernic, decât în ​​perioada preindustrială. Este aproape de limita de încălzire la care aproape toate țările din lume au convenit în acordul climatic de la Paris din 2015: 1,5 grade.

El Nino – care încălzește în mod natural Oceanul Pacific și schimbă vremea pe tot globul – a stimulat cele 13 luni de căldură record, a declarat Julien Nicolas, expert în climă la Copernicus. S-a încheiat, de unde scăderea ușoară a temperaturilor din iulie. Condițiile La Nina – răcire naturală – nu sunt așteptate decât mai târziu în cursul anului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:55 - Cum se menține Nadia Comăneci într-o formă de invidiat. Alimentele pe care nu le consumă niciodată: „În schimb beau o bere, două la cină”
09:38 - România și Bulgaria vor să activeze noul Comandament NATO de Forțe Speciale pentru Marea Neagră, creat pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei
09:31 - ANM anunță „o perioadă cu mai multe precipitații”. Florinela Georgescu: Ploile vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Este foarte posibil să existe inundații rapide / Vremea se va răci (VIDEO)
09:14 - Percheziții în Portul Agigea. Activitatea în vamă a fost dată peste cap ore întregi
08:55 - Dezbaterea prezidențială în SUA: Cerceii purtați de Kamala Harris au dat naștere unei noi teorii a conspirației
08:47 - Mircea Fechet: Când Transfăgărașanul va fi închis, există riscul ca urșii să aleagă calea ușoară de a se hrăni și, în lipsa feliei de pizza aruncată pe geam, să ajungă în gospodării / Vor fi 10 panouri de avertizare (VIDEO)
08:29 - Biciclist lovit de o mașină după ce a trecut pe roșu. Era băut, avea un copil pe bicicletă și tot el a sărit la bătaie după accident
08:17 - Cum va fi vremea vineri, 13 septembrie. Vor fi averse consistente în unele zone
08:13 - Vladimir Putin avertizează NATO că va fi „în război cu Rusia” dacă îi permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
07:53 - Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea în ultima jumătate a lunii septembrie