Care sunt scorurile electorale ale PNL, alianței USR-PLUS și PSD, după alegerile locale din 2020

Care sunt scorurile electorale ale PNL, alianței USR-PLUS și PSD, după alegerile locale din 2020
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile locale din 2020 au avut loc duminică, 27 septembrie. Dintre cei aproape 19 milioane de cetățeni români cu drept de vot, la urne s-au prezentat mai puțin de jumătate, 46,02%, un procent chiar mai mic decât cel înregistrat la scrutinul similar precedent, cel din 2016, când își făceau apariția 48,27% dintre alegători. PNL și PSD sunt formațiunile care au obținut cel mai mare scor electoral la scrutinul deja încheiat, dar și USR-PLUS au înregistrat victorii notabile în anumite orașe.

Alegeri locale 2020. Ce scoruri electorale au obținut PNL, PSD și USR-PLUS

Președintele PNL, Ludovic Orban, a prezentat un clasament al partidelor chiar pe B1 TV, marți seară, când a fost invitatul lui Silviu Mănăstire la „Dosar de politician”.

„PNLa câștigat alegerile cu 34%, pe locul 2 a fostPSD, cu 30%. Asta a fost la votul politic. Acuma facem analize pe primării, pe consilii. Și pe locul 3 a fost USR, cu 13%. Ăsta e rezultatul! Iar ca și câștiguri, sigur că am văzut că unii nu văd decât victoriile de la Timișoara și de la Brașov aleUSR-PLUS. Foarte bine, asta a fost voința alegătorilor, deși ambii primari pe care i-am avut noi au niște rezultate deosebite în administrare. Sigur, poate durata prea mare a mandatului, poate incapacitatea de a comunica, dar rezultatele concrete se văd. În Timișoara, nu știu câte pasaje, dezvoltări imobiliare spectaculoase, sistem de management al traficului…Scripcaru (încă primarul liberal al Brașovului, învins în alegeri de Allen Coliban de laUSR-PLUS) a câștigat toate procesele, a fost declarat nevinovat de instața de fond”,a declaratLudovic Orban, pentru B1 TV.

Liderul liberalilor a explica la acel moment că „pe primari,PSD, e adevărat, a plecat de la 1.700 de primari și au vreo 1.430,PNLare vreo 1.250 de primari. Încă nu avem toate datele, că nu s-au finalizat toate rezultatele. Urmează PMP, cu 50 de primari, și abia pe locul 4 eUSR-PLUS, cu 45 de primari. Deci 1.250, comparabil cu 45 de primari”.

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „rezultatele votului de ieri ne arată că PSD este pe drumul cel bun. PSD va continua să prezinte şi să propună soluţii şi proiecte concrete pentru cetăţeni. România are nevoie de o alternativă la ceea ce este acum pentru democraţia din România, are nevoie de un partid de stânga puternic, cu viziune, modern şi adaptat noilor cerinţe din acest moment”.

„PSD a reuşit într-un timp scurt şi printr-un program de reconstrucţie să ajungă de la un scor de 20% la un scor de peste 30%. În acest moment, PSD are cel mai mare număr de consilii judeţene şi cel mai mare număr de primari aleşi. PSD trebuie să se deschidă. Persoanele anchilozate de prea mult timp în funcţiile publice, indiferent dacă au fost de la PSD sau PNL, au fost sancţionate de către români”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de G4Media.

Chiar și președintele USR, Dan Barna, a fost mulțumit de scorul obținut de partidul său la scrutin.

„Stăm foarte bine! Faptul că USR Plus au obţinut rezultate remarcabile în Bucureşti, în Timişoara, în Alba, în Braşov, în Bacău şi aici doar câştigând primăriile. Vorbesc şi de peste mia de consilieri pe care i-am obţinut, arată că la 4 ani de la apariţia în mediul politic a unei forţe căreia nu i se dădea nicio şansă şi se paria că ne vom risipi în primele luni, după ce am intrat în Parlament în 2016, cei de la PSD şi PNL pariau că ne vom risipi şi în cât timp ne vor lua parlamentarii şi iată că încheiem 4 ani de prezenţă în Parlament, nu doar într-un grup copmact, dar şi cu teme importante: fără penali în funcţii publice, pensii speciale, reforme în justiţie, teme pe care le-am adus în dezbaterea publică. Din acest punct de vedere, participarea, pentru prima dată la alegerile locale, pentru că mai aveam experienţa din Bucureşti, în 2016, dar la nivel naţional, să obţinem aceste rezultate, la prima participare, este un rezultat remarcabil pentru care îi felicit pe toţi colegii mei din USR şi din PLUS”, a declarat Dan Barna, joi seară, la Digi 24, citat de News.ro.

Cum a reacționat președintele Klaus Iohannis, după alegerile locale din 2020

Președintele României, Klaus Iohannis, a comentat și el rezultatul alegerilor locale de duminică. Într-o declarație de presă făcută luni, șeful statului s-a arătatde părere că scrutinul a conturat „o nouă realitate politică, cea în care PNL și USR devin forțele schimbării în bine, iar PSD trece în opoziție”.

„S-a conturat astfel o nouă realitate politică, cea în care Partidul Național Liberal și USR devin forțele schimbării în bine, iar Partidul Social Democrat trece în opoziție, cu unul dintre cele mai slabe rezultate. Este un val care a început la referendumul pe justiție pe care l-am convocat anul trecut, care a continuat cu căderea guvernului PSD și apoi cu votul de la alegerile prezidențiale.Pentru Partidul Național Liberal, este un scor istoric, cea mai bună performanță electorală din ultimii 30 de ani. Felicitări, sunteți astăzi cel mai mare partid din România, v-ați câștigat credibilitatea prin muncă și prin responsabilitatea cu care v-ați asumat gestionarea celei mai grele crize pe care o traversează România. Votul pe care vi l-au dat ieri românii arată și că administrațiile liberale de succes sunt exemple pe care oamenii le doresc preluate în cât mai multe localități”, a declarat președintele Klaus Iohannis.