Carnagiul de la Ataturk. Duble standarde: Lipsa de solidaritate a marilor puteri ale lumii, semnalată pe rețelele de socializare (FOTO)

Carnagiul de la Ataturk. Duble standarde: Lipsa de solidaritate a marilor puteri ale lumii, semnalată pe rețelele de socializare (FOTO)
foto: instagram.com

A devenit un obicei ca monumentele importante din orașele din Europa de Vest să aprindă lumini în culorile numeroaselor steaguri ale naționalităților și cauzelor care reprezintă victimele unui atac terorist. În cazul Bruxelles sau Orlando, Turnul Eiffel din Paris și-a aprins luminile pentru a-și arăta respectul pentru victime, dar utilizatorii rețelelor de socializare s-au întrebat de ce Turciei nu i-a fost acordat același tratament, potrivit Russia Today.

Mulți oameni au scris că se pare că viețile turcilor nu sunt la fel de valoroase, un sentiment asemănător cu cel exprimat în cazul victimelor din Pakistan când teroriștii au atacat Lahore pe finele lunii martie, iar 70 de persoane au murit, inclusiv copii.

În ciuda faptului că Facebook și-a activat butonul de siguranță pentru a le permite utilizatorilor să le transmită prietenilor și familiei că nu sunt răniți, nu le-a permis oamenilor să își schimbe poza de profil folosind filtre ale steagului Turciei, în semn de solidaritate cu victimele.

De altfel, mulți dintre utilizatorii turci ale rețelelor de socializare au avut o reacție virulentă la faptul că prea puține persoane din alte țări au solidarizat cu aceștia. Se știe că, spre exemplu, în momentul atacului de la Paris asupra redacției Charlie Hebdo, mișcarea #JeSuisCharlie a fost un adevărat trend pe platformele de socializare.

Unul dintre românii care au solidarizat cu cauza de la Ataturk a fost fostul premier Victor Ponta, care, de altfel, și-a schimbat fotografia de profil cu una pe care scrie Je Suis Istanbul/ I am Istanbul. Fostul prim-ministru a susținut că se afla la 10 minute de acel filtru de securitate unde s-a produs una dintre explozii. Acesta urma să ia o cursă la 00.05 spre București.

Trei oameni au omorât 42 de persoane și au rănit alte 239 după ce s-au aruncat în aer în aeroportul Ataturk din Istanbul.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit