Casa Albă pregătește un ajutor militar masiv pentru Ucraina: Bomba de diametru mic lansată de la sol și creată de Saab și Boeing ar fi pe lista noului pachet

Casa Albă pregătește un ajutor militar masiv pentru Ucraina:  Bomba de diametru mic lansată de la sol și creată de Saab și Boeing ar fi pe lista noului pachet
Foto: Hepta - Abaca Press / Sipa USA

Guvernul SUA se pregătește să anunțe vineri un nou pachet major de arme pentru Ucraina, în timp ce lideri militari de top din întreaga lume se adună în Germania pentru a discuta despre ajutorul oferit Kievului în lupta sa împotriva Rusiei, potrivit unor oficiali americani citați de Politico.

Nou pachet militar pregătit de SUA

În timp ce următoarea tranșă va include artilerie suplimentară, muniție și blindate – probabil vehicule de luptă blindate Stryker –  nu se așteaptă ca SUA să semneze pentru tancurile americane M1 Abrams, au spus oficialii, care au vorbit sub condiția anonimatului.

În prezent, administrația Biden nu are de gând să trimită Abrams, principalul tanc de luptă de 60 de tone al Armatei, au spus oamenii.

Reticența se datorează provocărilor logistice și de întreținere ale tancurilor și nu din cauza îngrijorării că transferul lor ar putea escalada conflictul. S.U.A. a ajutat Ucraina să obțină tancuri din epoca sovietică și sprijină decizia britanică de a trimite aproximativ o duzină din tancurile sale Challenger 2.

Pachetul va include probabil o serie de blindate Stryker, un vehicul blindat de luptă cu opt roți construit de General Dynamics Land Systems, precum și bombe cu diametru mic lansate la sol, care au o rază de acțiune de aproximativ 100 de mile. POLITICO a raportat pentru prima dată săptămâna trecută că Pentagonul ia în considerare trimiterea de blindate Stryker în următoarea tranșă de ajutor. Reuters a raportat pentru prima dată că bombele cu diametru mic fabricate de Boeing erau în discuție.

Acest pachet nu va include Sistemul de rachete tactice al armatei cu rază lungă de acțiune care poate ajunge la Moscova. Administrația Biden a refuzat să trimită muniții cu rază lungă de acțiune, în ciuda rugăminților Kievului, de teamă să nu-l provoace pe președintele rus Vladimir Putin.

„Credem că furnizarea de tancuri moderne va ajuta și va îmbunătăți în mod semnificativ capacitatea ucrainenilor de a lupta acolo unde luptă acum și de a lupta mai eficient în viitor”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, reporterilor, referindu-se la tancurile europene. El a refuzat să comenteze orice pachet de ajutor viitor din artea S.U.A.

Casa Albă nu a semnat încă pachetul, care este încă în curs de finalizare și s-ar putea schimba în această săptămână. Dar oficialii se așteaptă la un anunț cu privire la întâlnirea obișnuită a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei de vineri la Baza Aeriană Ramstein din Germania, unde secretarul Apărării Lloyd Austin și președintele general al șefilor de stat major Mark Milley se vor  întâlni cu omologii lor pentru a discuta noul ajutor Ucrainei.

Cea mai recentă întâlnire are loc în timp ce Kievul trage alarma că Moscova se pregătește să lanseze o nouă ofensivă majoră pentru a lua capitala. Oficialii ucraineni de informații au avertizat că Kremlinul intenționează o nouă mobilizare a până la 500.000 de recruți, în timp ce luni, Rusia și Belarus au început exerciții militare comune.

Presate de Kiev să trimită arme mai grele în ultimele săptămâni, națiunile occidentale și-au sporit dramatic angajamentele pentru noi arme, menite să ajute Ucraina să construiască noi unități blindate pentru luptă grea în această primăvară și vară.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe