O activistă anticorupţie un mesaj pro-european este noul preşedinte din Slovacia

O activistă anticorupţie un mesaj pro-european este noul preşedinte din Slovacia
Foto: Hepta

Zuzana Caputova a câştigat turul doi al alegerilor din Slovacia şi a devenit astfel prima femeie care va conduce statul central-european.

Cu o candidatură centrală pe o platformă anticorupţie şi cu un mesaj pro-european, Caputova l-a învins pe experimentatul diplomat Maros Sefcovic, candidat al partidului aflat la guvernare, în ciuda faptului că a intrat în alegeri fără pic de experienţă în politică.

Alegerile au venit după un an de la uciderea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, asasinat care a zguduit Slovacia şi a scos în prim-plan legăturile strânse dintre politicieni şi crima organizată.

Zuzana Caputova a arătat că uciderea lui Kuciak a fost unul din motivele care a stat la baza deciziei sale de a candida pentru preşedinţie.

Cu aproape toate voturile numărate. Caputova are 58% din voturile slovacilor, în timp ce contracandidatul său a fost sprijinit de doar 42% din cei care au mers la urne.

În vârstă de 45 de ani, divorţată cu doi copii, Caputova este membră a Partidului Progresist Slovac, care nu are însă niciun reprezentant în Parlament.

Funcţia de preşedinte are însă un rol mai multe ceremonial în Slovacia, dar Caputova a promis că o să fie foarte activă în asigurarea și consolidarea independenței procuraturii și în numirea judecătorilor, precum și în apărarea independenței presei.

Tags: