Rezervarea unei mese la un restaurant de nivel de stele Michelin la „marginea spațiului” ar putea fi o realitate anul viitor, dacă firma franceză Zephalto va reuși să-și ducă planul la bun sfârșit.
Întreprinderea de turism spațial, fondată de Vincent Farret d’Astiès, vinde în prezent „bilete de pre-rezervare” pentru viitoarele călătorii într-o capsulă presurizată, denumită Celeste, atașată unui balon stratosferic.
Această capsulă va urca la o altitudine de 25 de kilometri, permițând oaspeților să vadă Pământul din spațiu. Între momentele în care vor admira priveliștile, călătorii vor fi serviți cu stil.
Biletele de prerezervare se vând la prețul de 10.000 de euro și le oferă cumpărătorilor șansa de a-și rezerva un loc în momentul în care biletele vor fi puse în vânzare. În total, o călătorie pe Celeste va costa 120.000 de euro.
Zephalto a declarat pentru CNN Travel că locurile de la bordul primelor zboruri de la sfârșitul anului 2024 până la mijlocul anului 2025 au fost deja ocupate, iar acum se vând locuri de pre-rezervare pentru jumătatea anului 2025 încolo.
Celeste promite să transporte șase pasageri și doi piloți la altitudine maximă în doar 90 de minute, cu o viteză de patru metri pe secundă.
Capsula va pluti apoi deasupra Pământului timp de trei ore – timp suficient pentru a savura o masă cu mai multe feluri de mâncare și câteva pahare de vin franțuzesc foarte bun.
Farret d’Astiès a declarat pentru CNN Travel că opțiunile de mâncare și băutură ale Celeste vor fi luxoase, dar „priveliștea și călătoria în general rămân punctul central al ofertei”.
În ultimii ani, companii de turism spațial, precum SpaceX, Blue Origin și Virgin Galactic, au făcut încercări în acest domeniu, promițând să facă din spațiu următorul loc de vizitat.
Zephalto, fondată în 2016, nu este singura companie care speră să transporte pasageri într-un balon cu aer cald de lux. Compania Space Perspective acceptă în prezent rezervări pentru nava sa Spaceship Neptune.