Câți bani vor pierde IKEA, Zara și H&M după ce vor părăsi piața rusă

Câți bani vor pierde IKEA, Zara și H&M după ce vor părăsi piața rusă
Foto: pixabay.

Când mărcile străine una după alta au început să-și oprească activitățile în Rusia, toată lumea a reacționat diferit la acest lucru. Cineva a început să cumpere în număr mare mobila de la IKEA, cineva a tăiat șosete de la Uniqlo în semn de solidaritate cu mărcile autohtone și cineva a început să calculeze cât vor pierde companiile străine după părăsirea pieței ruse.

Firmele mari au pierdut 800 de milioane de dolari

Potrivit presei din Rusia, comercianții străini au pierdut aproximativ 800 de milioane de dolari (47,5 miliarde de ruble). În cazul în care firmele mari  nu vor reuși să vândă bunurile rămase și să rezolve cu succes problema rezilierii contractelor existente pe termen lung pentru închirierea spațiului comercial, suma va fi de multe ori mai mare.

Inditex (Zara, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Pull & Bear etc.) ar putea avea cele mai mari pierderi dacă vor părăsi în sfârșit Rusia – aproximativ 18 miliarde de ruble. Următorul pe listă este H&M cu o pierdere de 12 miliarde, apoi IKEA – 11,5 miliarde, Uniqlo – 9-10 miliarde de ruble și aproximativ aceeași sumă pentru Decathlon.

Sute mii de angajați rămân fără locuri de muncă

Veniturile de pe piața rusă ale altor companii pentru 2020 s-au ridicat la peste 115,6 miliarde de ruble. Astfel, veniturile Philip Morris International în urmă cu doi ani au fost de 21 de miliarde, Volkswagen Group – 20 de miliarde și Apple – 15 miliarde de ruble.

Și în ciuda faptului că unele companii sunt încă în procesul de tranziție, fără a lua o decizie finală de a părăsi piața rusă, imaginea devine deja clară. În acest context, sute de mii de angajați vor rămâne fără locuri de muncă.

De aproximativ cinci luni, angajații marilor companii străine care nu își pierd speranța de a relua munca pe piața rusă primesc plăți fie în cuantumul salariului minim (1.096 de lei, pe lună la Moscova), fie 2/3 din salariu, în functie de vechimea. Cu toate acestea, nimeni nu e sigur că acest lucru va continua mult timp.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:21 - Explozie uriașă la o moschee din capitala afgană, Kabul: Cel puțin 20 de persoane au murit
22:17 - Surse: PSD vrea ca UDMR să rămână la guvernare / Președintele Iohannis, tot mai irelevant, a cerut degeaba ca liderii maghiari să prezinte clarificări publice față de declarațiile lui Viktor Orban
21:51 - Nepotul lui Gheorghe Turda s-a căsătorit. Marele eveniment s-a petrecut în Maramureș și a avut peste 700 de invitați
21:48 - Nadia Comăneci, dezvăluiri neașteptate despre David Popovici: „Aștept să ne revedem curând”
21:37 - Polițiștii de penitenciare îi cer premierului Ciucă să-și demită consilierii / Bogdan Ghelbere, Ciprian Hojda și Iulian Chifu, complet nepregătiți în discuția cu sindicaliștii care au protestat la Guvern
21:08 - Herson: Atac fulgerător realizat de ucraineni. Forțele armate au reușit să distrugă o bază militară rusă
21:08 - Românii amendaţi în pandemie pentru că nu au completat formularul PLF pot cere restituirea banilor. Ce au de făcut
20:52 - Marius Pașcan: „Liderii Ungariei sunt și europeni, și cu rușii pentru resurse. Se fac că nu văd războiul dacă interesul o cere” / Prim-vicepreședintele PMP a condamnat reacția UDMR la discursul „absolut rasist” al lui Viktor Orban (VIDEO)
20:40 - Cătălin Botezatu, pentru prima oară în Vama Veche! Cu ce impresii a rămas vedeta: „Parcă nu ești în Romania”
20:32 - Mihai Bendeac a devenit tată? Dezvăluiri surprinzătoare: „Mi-a dat o fotografie, o ecografie și cu mâna ei cu perfuzia”