Câți pensionari există în România și care este pensia medie lunară. Cifrele oficiale, anunțate de INS

Câți pensionari există în România și care este pensia medie lunară. Cifrele oficiale, anunțate de INS
Foto: pixabay.com

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat cifrele oficiale cu privire la numărul de pensionari din România și pensia medie lunară, pentru luna septembrie 2020.

Potrivit cifrelor oficiale, în România există 5,1 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară a ajuns la 1.463 de lei. Față de trimestrul precedent, pensia medie lunară a crescut cu 0,9% față de trimestrul precedent.

Cea mai mică și cea mai mare pensie medie din România

Cea mai mare pensie medie este în Hunedoara, de 1.834 de lei, urmat de București, 1743 lei și Brașov, 1.639 de lei. Cele mai mici pensii sunt Botoșani, 1.098 lei, Giurgiu, 1.105 lei, Vrancea, 1.122 lei.

Raportul dintre numărul de pensionari și numărul de angajați este în continuare îngrijorător la nivel național, de 9 la 10. Acest raport prezintă variații la nivel teritorial. În București sunt cei mai mulți salariați raportați la numărul de pensionari: 5 pensionari la 10 salariați. În Teleorman sunt 16 pensionari la 10 salariați, iar în Vaslui, 15 pensionari la 10 salariați.

Ionuț Dumitru, economist: „Resursele bugetare sunt extrem de mici”

În acest moment, în România, cheltuielile cu pensiile și salariile acoperă aproape toate veniturile bugetare, spune economistul Ionuț Dumitru.

„Noi avem venituri din taxe și impozite de 26-27% din PIB, față de media europeană, care este de 40%. Resursele noastre bugetare sunt extrem de mici. Dar din aceste venituri foarte mici, plătim salarii și pensii care aproape le consumă în totalitate. În același timp, ne și împrumutăm. Dacă ne uităm la totalul veniturilor bugetare, în afară de taxe și impozite, vorbim despre 30-31% total din PIB.

Trebuie să se crească pensiile, dar trebuia păstrat mecanismul de indexare care exista în legea pensiilor, cu inflație plus jumătate din creșterea salariului real”, a declarat economistul pentru B1.ro.

Ultima oră
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara
16:04 - Ludovic Orban: Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, luni dimineață. Există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei Deputaților