Cazuri de COVID-19 la cel puțin 41 de școli din Berlin, la nici două săptămâni de la redeschidere

Cazuri de COVID-19 la cel puțin 41 de școli din Berlin, la nici două săptămâni de la redeschidere
foto: Pixabay

Cel puțin 41 de școli din cele 825 de la Berlin au anunțat că elevi sau profesori din cadrul unităților respective au fost depistați cu infecție cu noul coronavirus, în mai puțin de două săptămâni de la redeschiderea școlilor în capitala Germaniei, relatează The New York Times.

Cazuri de COVID-19 la cel puțin 41 de școli din Berlin, la nici două săptămâni de la redeschidere

Cotidianul Berliner Zeitung a publicat aceste date vineri, iar informația a fost confirmată de autoritățile locale din zona de învățământ pentru The Associated Press.

Sute de studenți și profesori au fost plasați în carantină, iar efectele sunt resimțite atât la nivelul școlilor primare și generale, cât și în licee. Evetualitatea apariției unor focare în unitățile de învățământ, care mai apoi să se răspândească în societate a provocat dezbateri aprinse în Germania și este un punct de mare interes pentru autorități.

Regulile de protecție sanitară în școli variază în landurile Germaniei

În Germania, Educația nu intră în atributul guvernului federal, ci se află sub auspiciile celor 16 landuri, astfel că de la loc, la loc regulile de siguranță sanitară diferă, în special în ceea ce privește purtarea măștii de protecție, și nici ritmul de reschidere nu e același. Dacă în anumite landuri elevii încă sunt în vacanța de vară, în altele s-au întors la școală deja de două săptămâni.

La momentul redeschiderii, Berlinul era unul dintre primele orașe ale Germaniei în care elevii reveneau la clase după încheierea vacanței de vară. Copiii sunt obligați să poarte mască de protecție pe holurile școlilor, în timpul pauzelor dintre ore și în momentul în care intră în clasă, dar le pot da jos atunci când se așează în bănci pentru începerea cursului.

Vocile critice susțin că măsurile din Berlin sunt prea relaxate și că atât elevii, cât și profesorii ar trebui să poarte măștile de protecție și în timpul lecției.Așa se întâmplă în regiunea vestică Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei, unde circa 2,5 milioane de elevi reveneau la școală, la câteva zile distanță de copiii din Berlin. Deși încă nu există date oficiale cu privire la cazurile de COVID-19 depistat în școlile din landul vest-german, anumite unități de învățământ din Renania de Nord-Westfalia au fost nevoite să se închidă și ele din cauza unor îmbolnăviri.

În linii mari, Germania este hotărâtă să nu mai închidă școlile în maniera în care a făcut-o în luna martie, chiar și în scenariul în care rata de infectare crește din nou. Școlile au fost îndemnate să plaseze individual elevi sau clase în carantină atunci când situația o impune, dar scopul este să fie evitată închiderea de ansamblu a unităților școlare germane.

La rândul său, guvernul federal a anunțat că menținerea școlilor deschise este o prioritate, una chiar mai importantă decât revenirea suporterilor pe stadioane sau decât permiterea accesului la concerte și evenimente de masă pentru mulțimi mari de oameni.

Tags: