CDU își va alege un nou lider în 4 decembrie. Omul în cauză va avea prima șansă la candidatura pentru postul de cancelar al Germaniei

CDU își va alege un nou lider în 4 decembrie. Omul în cauză va avea prima șansă la candidatura pentru postul de cancelar al Germaniei
foto: Hepta.ro / DPA Images / Federico Gambarini

Partidul german de centru-dreapta CDU a anunțat, luni, că își va alege noul lider în luna decembrie, iar omul în cauză va fi în pole position pentru candidatura la postul de cancelar – ocupat în prezent de Angela Merkel – la alegerile din anul 2021.

CDU își va alege un nou lider în 4 decembrie

Uniunea creștin-democraților germani va organiza un congres de o zi – ce va ține cont de metodele specifice de prevenire a răspândirii noului coronavirus – în 4 decembrie, la Stuttgart, a anunțat Paul Ziemiak, secretarul general al partidului, potrivit AFP citată de Barron`s.

Cursa pentru succedarea Angelei Merkel în politica germană primise un adevărat imbold la începutul anului, când Annegret Kramp-Karrenbauer anunța că renunță la șefia partidului. Totuși, reuniunea programată pentru 4 aprilie, când CDU trebuia să își aleagă un nou lider, a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19.

La acea vreme, trei persoane voiau postul lui Kramp-Karrenbauer, cea pe care mulți o considerau urmașa Angelei Merkel. Era vorba despre Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, avocatul Friedrich Merz și expertul în afaceri externe Norbert Roettgen.

Deși ajunsese să fie privit dreptprincipalfavorit la un moment dat, Armin Laschet a fost criticat pentru felul în care a gestionat criza COVID-19, în condițiile în care landul său a înregistrat o adevărată creștere a bilanțului epidemic și un focar masiv la o fabrică de procesare a cărnii.

Totodată, între timp, Merz și Roettgen și-au pierdut din vizibilitate, în condițiile în care presa germană s-a concentrat pe pandemie și efectele sale.

Noul lider al creștin-democraților germaniva avea prima șansă la candidatura pentru postul de cancelar

Tradițional, președintele creștin-democraților este cel care conduce CDU și formațiuneabavareză-soră CSU în alegeri. Astfel, dacă scrutinul va fi câștigat de conservatori, omul ales la șefia formațiunii are mari șanse să preia postul de cancelar, ce va fi lăsat liber de Angela Merkel.

Cu toate acestea, se înmulțesc speculațiile potrivit cărora Markus Soeder, liderul CSU, ar vizamult-râvnita poziție de candidat al blocului conservator la funcția de cancelar. El a negat zvonurile însă, spunând că locul său este în Bavaria.

Chiar și așa, răspunsul său la criza sanitară i-a adus multe laude, iar unul dintre sondajele recente îl plasează pe Markus Soeder printre persoanele publice pe care germanii le-ar vrea la conducerea țării.

Mai mult decât atât, CDU nu a exclus desemnarea lui Markus Soeder drept candidat la postul de cancelar.

Social-democrații, partenerii mai mici de coaliție ai lui CDU, l-au nominalizat pe Olaf Scholz, ministrul de Finanțe, în cursa pentru succedarea Angelei Merkel.

Tags: