Ce este Grafenul, „materialul-minune” ce a devenit noua țintă a conspiraționiștilor și anti-vaciniștilor

Ce este Grafenul, „materialul-minune” ce a devenit noua țintă a conspiraționiștilor și anti-vaciniștilor
Foto: Pixabay.com

Grafenul este unul dintre cele mai ușoare materiale descoperite vreodată, fiind considerat un material – minune în industria aerospațială, energetică și medicală. În aceste condiții, au apărut și teorii ale conspirației în ceea ce privește grafeul, dar și o legătură cu vaccinarea anti-COVID.

În mediul online, conspiraționiștii au susținut că oamenii pot fi controlați prin vaccinuri ce ar avea în componență oxidul de grafen, derivat al grafenuilui.

Ce este Grafenul, materialul considerat miraculos

Grafenul este considerat, de oamenii de știință un material miracol, fiind unul dintre cele mai ușoare din lume. El a fost identificat în 1947 și este un compus din carbon. El a fost izolat în 2004 de către olandezul Andre Geim şi ruso-britanicul Konstantin Novoselov, fiind și performanța care le-a adus celor doi un Premiu Nobel.

Grafenul ar fi primul material 2D descoperit de omenire, având în vedere faptul că are o grosime de doar un atom.

Grafenul ar fi un conducător electric mai bun decât cuprul, este de 300 de ori mai puternic ca oțelul și are proprietăți optice unice în lume. Grafenul este transparent, dar chiar și așa, este atât de dens că nu poate fi pătruns nici măcar de heliu.

Grafenul, subiectul teoriilor conspiraționiste privind vaccinare anti-COVID

Grafenul a devenit rapid subiect de discuție în rândul conspiraționiștilor, în special pe teme privind vaccinare anti-COVID. Astfel, oamenii sunt convinși că diferite state și personalități ar încerca să îi controleze de la distanță, prin injectarea unor materiale injectabile, prin intermediul vaccinului anti-COVID, ori să monitorizeze deplasările acestora prin sisteme GPS.

Primele zvonuri au apărut în Canada, în primăvara anului 2021 când au fost retrase mai multe măști sanitare de pe piață, ce conțineau grafen, pe motiv că ar fi fost nocive pentru sănătate.

În aprilie, anul acesta, când campaniile de vaccinare erau în plină desfășurare, mai multe videoclipuri au devenit virale, în special în America Latina și acuzau companiile farmaceutice că ar fi folosi ingrediente secrete pentru controlarea oamenilor. Printre aceste ingrediente s-ar fi numărat, în opinia conspiraționiștilor, și grafenul, iar serul anti-COVID ar fi fost menit să controleze în special voința persoanelor.

Care este realitatea în ceea ce privește vaccinul anti-COVID și Grafenul

În prezent, niciunul dintre vaccinuri anti-COVID, omologate de către OMS nu conține grafen, iar acest lucru este unul bine cunoscut, având în vedere faptul că listele de ingrediente sunt publice.

Mai mult decât atât, nici grafenul și nici oxidul de grafen nu au proprietăți magnetice naturale, precizează AFP.

Grafenul și oxidul de grafen sunt în prezent obiectul unor cercetări cu scop medical, însă acestea sunt doar la început. Mai mult decât atât, în ceea ce privește măștile din Canada au fost reintroduce pe piață, după ce s-a stabilit că măștile nu elimină substanța, iar cantitatea prezentă în ele nu afectează sănătatea umană.