Ce înseamnă victoria Maiei Sandu pentru relația dintre România și Republica Moldova

Ce înseamnă victoria Maiei Sandu pentru relația dintre România și Republica Moldova

Maia Sandu a reușit o victorie istorică la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, de duminică, 15 noiembrie 2020. A câștigat cu 58% în fața lui Igor Dodon, o reușită crucială pentru relațiile vecinilor de peste Prut cu Uniunea Europeană și cu România.

Victoria Maiei Sandu, candidatul pro-occidental, a venit după ce în 2016 a pierdut în fața aceluiași contracandidat, pro-rusul Igor Dodon. De data aceasta însă, cetățenii Republicii Moldova s-au pronunțat ferm cu privire la noua direcție a micului stat.

Victoria Maiei Sandu înseamnă o continuare a demersului pro-european și o apropiere de România în plan socio-economic și cultural. Importanța acestor alegeri a fost subliniată de politologul Cristian Pîrvulescu, pentru B1.ro.

„O victorie a lui Igor Dodon va consolida linia pro-moscovită și deja nervozitatea la Moscova a crescut după victoria lui Joe Biden. Eșecul alegerilor prezidențiale de duminică ar însemna o înfrângere în apropierea granițelor ruse și ar fi foarte prost privită.

O victorie a lui Dodon ar consolida o politică deja începută, însă care nu a fost foarte clară. O victorie a Maiei Sandu ar întări direcția pro-europeană, care a fost abandonată câțiva ani, reluată în timpul prim-ministeriatului Maiei Sandu și abandonată din nou.

Este vorba despre o alegere istorică. Nu știu dacă este cea mai importantă alegere din scurta istorie a Moldovei, dar cu siguranță este una de importanță extraordinară și va influența politica moldovenească pe termen mediu și lung”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru B1.ro.

Maia Sandu, despre scenariul unirii Republicii Moldova cu România

În ultimii ani s-a discutat din ce în ce mai mult pe marginea curentului unionist. Dacă unirea dintre România și Republica Moldova se va produce, ține doar de voința populației celor două state, aspect exprimat de către Maia Sandu în 2020.

„Asta o să decidă cetățenii. O să facă unirea, n-o să facă unirea, asta e decizia cetățeanului. Noi facem ceea ce ne angajăm să face. Eu mă angajez să contribui la curățarea instituțiilor statului în următorii 4 ani de zile, la curățarea clasei politice de politicieni corupți, la reformarea justiției și la resetarea economiei”; a declarat Sandu la N4.

În plus, noile politici ale președintelui Moldovei vor depinde foarte mult de majoritatea parlamentară. Socialiștii sunt majoritari, motiv pentru care Maia Sandu cere alegeri anticipate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`