CEDO nu recunoaște mențiunea de „sex neutru” ca stare civilă a unei persoane

CEDO nu recunoaște mențiunea de sex neutru ca stare civilă a unei persoane
Foto: European Court Of Human Rights (ECHR) / Facebook

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat marţi, 31 ianuarie, refuzul Franței de a figura mențiunea „sex neutru” ca stare civilă a unei persoane intersexuale, informează AFP.

Individul care locuieşte în Strasbourg (nord-estul Franţei) este părintele unui copil adoptat cu soţia sa, iar el încearcă de câțiva ani să înlocuiască menţiunea „sex masculin” de pe actul său de identitate cu „sex neutru” sau „intersex”.

Este o alegere a societății

Omul s-a născut în 1951 „fără penis sau vagin”, lipsit de „gonade”, „testicule sau ovare”, a explicat el în 2017 pentru AFP și că ar prefera „să fie recunoscut” ceea ce era „de la naştere”.

Tribunal pentru probleme familiale din Tours (vestul Franţei), oraşul său natal, i-a acceptat plângerea în august 2015, dar a fost respinsă mai târziu în martie 2016, deoarece nu voiau să „recunoască, sub acoperirea unei simple rectificări a stării civile, existenţa unei alte categorii sexuale”.

Curtea de Casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie a ordinii judiciare franceze, a respins și ea cererea în anul următor.

CEDO a decis marți că deși „discordanţa între identitatea biologică a reclamantului şi identitatea sa juridică este de natură să îi provoace suferinţă şi anxietate”, „a da dreptate cererii sale” ar obliga Franţa să-și modifice „în acest sens dreptul său intern”.

„Este vorba despre o chestiune ce reprezintă o alegere a societăţii”, a mai adăugat CEDO, potrivit ziare.com.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)