Cehia ar putea primi 15.000 de imigranți, dar numai pe aceia ce pot acoperi deficitul de forță de muncă

Cehia ar putea primi 15.000 de imigranți, dar numai pe aceia ce pot acoperi deficitul de forță de muncă
Foto: zpravy.idnes.cz

Cehia ar putea primi circa 15.000 de refugiați, ținând cont de nevoia de forță de muncă, a declarat ministrul ceh al drepturilor omului, Jiri Dienstbierm, relatează agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

Potrivit estimărilor mediului local de afaceri, ar fi nevoie de circa 100.000 de lucrători calificați, iar companiile cehe ar putea angaja imediat cel puțin 5.000 de refugiați care dețin o calificare în anumite domenii, cum ar fi sirienii, întrucât mulți dintre ei sunt deja calificați, a spus acesta.

Jiri Dienstbierm a subliniat că o posibilă decizie în acest sens poate fi luată numai în mod voluntar de guvernul de la Praga și de imigranții respectivi, dacă hotărăsc să se mute de bună voie în Cehia.

Ministrul ceh a insistat că, le fel ca ceilalți membri ai coaliției guvernamentale de centru stânga, nu acceptă cotele obligatorii propuse de Comisia Europeană, întrucât nu crede că ‘printr-o redistribuire obligatorie cineva poate fi obligat cu forța să rămână unde nu vrea’. 

Guvernul ceh a spus că vom ajuta în mod voluntar. Afirmațiile mele (despre cei 15.000 de refugiați) sunt conforme cu poziția guvernamentală. Cred că trebuie să oferim acest ajutor voluntar, pentru ca el să aibă sens și valoare„, a punctat ministrul.