Cei patru ani de război au distrus jumătate din economia Siriei

Cei patru ani de război au distrus jumătate din economia Siriei
Foto: chathamhouse.org

În patru ani de război, Siria a suferit pierderi mari în economie, valoarea adăugată fiind resdusă cu 60%, arată un raport al Institutului de Politici Internaţionale Chatham House.

Cele mai mari pierderi s-au inregistrat în sectorul energetic și cel de producție. De asemenea, sectoarele miniere şi construcţiile sunt astăzi de şase ori mai mici decât în 2011.

Penele de curent durează ore întregi, iar producţia de gaze s-a redus cu mai mult de o treime.

Populația țării a scăzut de la 21 milioane la aproximativ 17,5 milioane, ca urmare a migrației spre exterior (în special fluxurile de refugiați) și mai mult de un sfert de milion au decedat.

Inflația a crescut la 120% la mijlocul anului 2013 și a început să crească din nou la sfârșitul anului 2014.

Valoarea lirei sirian a scăzut foarte brusc, când Siria a simțit atât impactul conflictului cât și sancțiunile ONU. În iunie 2015, cursul de schimb oficial s-a depreciat cu circa 78% din 2011, iar rata de piață neagră cu aproximativ 83%

În ciuda măcelului și a distrugerii din ultimii patru ani, economia Siriei și instituțiile sale administrative au continuat să funcționeze. Cu toate acestea, această situație este în pericol: în timp ce regimul continuă să aibă o prezență instituțională cât de cât în țară, această autoritate este tot mai erodate, deoarece pierde teren pentru adversarii care au tot dezvoltat structuri administrative în domeniile pe care le controlează.