Cel mai activ vulcan din Islanda, Grimsvotn, a început să erupă. Spațiul aerian, închis. Se repetă haosul din 2010?

Cel mai activ vulcan din Islanda, Grimsvotn, a început să erupă. Spațiul aerian, închis. Se repetă haosul din 2010?
Cel mai mare şi mai activ vulcan din Islanda, denumit Grimsvotn, a început să erupă, ducând la închiderea temporară a spațiului aerian islandez din cauza norilor de fum, informează AFP."Aeroportul Keflavik,...

Cel mai mare şi mai activ vulcan din Islanda, denumit Grimsvotn, a început să erupă, ducând la închiderea temporară a spațiului aerian islandez din cauza norilor de fum, informează AFP.
„Aeroportul Keflavik, principalul nostru aeroport internaţional se închide. Spaţiul aerian se închide”, a declarat purtătorul de cuvânt al autorităților aeroportuare, cu puţin timp înainte de ora 09.00 GMT (12.00 ora României).

Erupţia a fost urmată de mai multe cutremure şi are loc la un an de la haosul din transportul aerian provocat de Eyjafjallajokul, un alt vulcan din Islanda.

Erupţia vulcanului Grimsvotn a fost anunţată iniţial de oamenii de ştiinţă şi confirmată ulterior de institutul de meteorologie din Islanda. Conform presei locale, citate de Associated Press, sâmbătă seară se puteau vedea deja norii emanaţi de vulcan.

Grimsvotn se află în sud-estul Islandei, sub gheţarul Vatnajokull. Ultima erupţie a acestui vulcan a avut loc în anul 2004.

Erupţie urmată de cutremure

La scurt timp după ce a început să erupă vulcanul Grimsvotn, în Islanda s-au produs mai multe cutremure, cu magnitutini de peste 3 pe scara Richter.

Cel mai puternic dintre acestea s-a produs la ora locală 19:10 (22:10, ora României) şi a avut o magnitudine de 4,6 pe scara Richter.

Alarmă falsă în noiembrie 2010

Oamenii de ştiinţă se aşteptau la o nouă erupţie a acestui vulcan, însă au precizat că va fi vorba de una uşoară, care nu ar trebui să ducă la problemele cauzate în aprilie 2010 în traficul aerian de cenuşa provenită de la vulcanul Eyjafjallajokul.

În noiembrie 2010, topirea gheţarului de la Grimsvotn a dat semnale privitoare la o nouă erupţie. Alarma de atunci s-a dovedit a fi falsă, însă cercetătorii au continuat să monitorizeze vulcanul.

Milioane de pasageri din toate colţurile lumii au avut de suferit, anul trecut, din cauza erupţiei vulcanului Eyjafjallajokul. Majoritatea ţărilor din Europa de Nord au fost nevoite să ţină avioanele la sol după ce norul vulcanic a fost purtat de vânt deasupra unora dintre cele mai aglomerate spaţii aeriene.

Erupţie „apocaliptică”

Erupţia vulcanului din Islanda are loc în ziua în care un predicator fundamentalist creştin anunţa că va veni sfârşitul lumii. Anunțul a declanșat o întreagă isterie în rândul americanilor, unii dintre ei chiar abandonându-şi locurile de muncă şi începând să străbată ţara pentru a-i încuraja şi pe ceilalţi să se pocăiască înainte de a fi prea târziu.

Predicatorul Harold Camping, în vârstă de 89 de ani, afirma că bunii creştini urmau să fie ridicaţi la cer, sâmbătă, începând cu ora locală 18.00. Fenomenul apare în unele texte sub denumirea de „Răpire”.

Erupţia vulcanului Grimsvotn, văzută din avion

Embed: " />
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:17 - Accident grav pe DN 6: Un mort și trei răniți în Caraș-Severin
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”