Cel mai mare fond suveran din lume a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești

Cel mai mare fond suveran din lume a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești
Foto: Pixabay

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active de aproape 1,3 trilioane de dolari, a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești, concomitent cu reducerea expunerii pe acțiunile companiilor listate la București.

Acesta deținea obligațiuni guvernamentale românești în valoare de 68,37 milioane de dolari la finele anului 2019. Cu toate acestea, portofoliul a fost vândut în întregime, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Vânzările pe emisiunile Ministerului Finanțelor Publice au fost realizate într-un an (2020, n.r.) în care, cu excepția unui moment de explozie de dobânzi, în martie, la șocul coronavirus, tendința a fost de apreciere a titlurilor.

Ieșirea s-a realizat pe fondul unei tendințe coerente de reducere a randamentelor și într-o piață lichidă în care statul a găsit cerere ieșind inclusiv la 2 exerciții majore, pentru a vinde astfel de instrumente către populație. Dinamica randamentelor titlurilor de stat cu scadența la 10 ani surprinde etapa favorabilă parcursă de piață în ultimul an.

Conform sursei, nu este exclus ca fondul suveran al Norvegiei să fi eliminat din portofoliu expunerea pe titlurile de stat românești în anticiparea unui climat de majorare a dobânziilor atât în România, dar și pe piețele financiare internaționale, unde chiar finalul lunii trecute a adus un val de vânzări pe bonduri, însă motivațiile acestei ieșiri pot fi multiple.

Totodată, valoarea investițiilor Fondului în acțiunile companiilor tranzacționate la BVB a fost redusă cu aproximativ 1,75 milioane de dolari în 2020, de la 94,26 milioane de dolari la 92,52 milioane de dolari.