Cele mai bogate state ale lumii, sărăcite de coronavirus. Dubaiul mizează pe alcool pentru a ieși din criză

Cele mai bogate state ale lumii, sărăcite de coronavirus. Dubaiul mizează pe alcool pentru a ieși din criză
Foto: Pixabay / Nikhil Kurian

În contextul pandemiei de coronavirus, toate statele, inclusiv cele mai bogate ale lumii, se luptă cu o criză economică. Astfel că, fiecare țară a luat măsuri pentru a depăși această perioadă. Dubaiul a relaxat normele privind vânzarea şi deţinerea de băuturi alcoolice, în pofida restricțiilor de natură religioasă.

Dubaiul mizează pe alcool pentru a ieși din criza generată de coronavirus

Mai exact, pentru a ieși dintr-o criză economică anterioară, agravată de pandemia de coronavirus, autorităţile din Dubai au relaxat normele privind vânzarea şi deţinerea de băuturi alcoolice, în pofida restricțiilor de natură religioasă, scrie incont.stirileprotv.ro.

În Dubai, vânzările de băuturi alcoolice sunt utilizate ca un barometru pentru situaţia economiei, acestea fiind o sursă importantă de venituri din taxe pentru familia Al Maktoum care conduce orașul din Emiratele Arabe Unite.

Dacă până la izbucnirea pandemiei de SARS-CoV-2 vânzările băuturilor alcoolice arătau că emiratul se confrunta cu probleme din cauza scăderii preţurilor globale la energie şi a crizei de pe piaţa imobiliară, acum autoritățile au decis să modifice şi sistemul prin care rezidenţilor li se acordă permisiunea de a cumpăra, legal, băuturi alcoolice. Asta după ce, cei doi mari distribuitori de alcool din Dubai au început, pentru prima dată, să livreze alcool la domiciliu, în speranţa că astfel îşi vor creşte vânzările.

În Dubai, o „revoluție agricolă” în mijlocul deșertului

Al-Badia, o fermă ultramodernă înălțată în mijlocul deșertului, mărturisește dorința Dubaiului de a conduce propria „revoluție agricolă” pentru a scăpa, dacă există, de dependența excesivă de alimente.

Ferma Al-Badia produce diverse legume pe verticală cu tehnici care combină controale precise ale luminii și irigării, susținând reciclarea a 90% din apa folosită.

„Este o revoluție agricolă în mijlocul deșertului”, a declarat pentru AFP directorul fermei Bassel Jamal. „Dăm fiecărei plante cantitatea de lumină, umiditate, căldură și apă de care are nevoie. Ca și cum ar fi un oaspete al unui hotel de cinci stele” , spune el .

Covid-19, prin evidențierea riscul unei întreruperi a aprovizionării la scară globală a produselor perisabile, a venit pentru a reaminti importanța conceptului de securitate alimentară.

Dubaiul și Emiratele Arabe Unite, în general, au puține resurse de apă, puține terenuri arabile și un mediu deșertic ostil agriculturii. Însă bogăţia declanşată de petrol începând din anii 1970 a atras milioane de expaţi. În prezent Dubaiul numără peste 3,3 milioane de locuitori de 200 de naţionalităţi, iar necesităţile alimentare au crescut şi s-au diversificat.

Arabia Saudită triplează TVA și elimină din alocații

Pe de altă parte, Arabia Saudită a anunţat, în mai, că va tripla taxa pe valoarea adăugată şi va suspenda plata unei alocaţii lunare de care beneficiau angajaţii în sectorul de stat, în încercarea de a-şi echilibra finanţele afectate de prăbuşirea preţului petrolului şi pandemia de coronavirus.

În prima parte a acestui an, Arabia Saudită a înregistrat un deficit bugetar de nouă miliarde de dolari.

Kuweitul nu mai are bani să plătească salariile bugetare după octombrie

Reamintim că, Barak Al-Sheetan, ministrul finanțelor al Kuweitului a avertizat parlamentul că statul are lichidități în valoare de 6,6 miliarde de dolari în Trezoreria sa și nu dispune de suficienți bani pentru a plăti salariile din sectorul public după luna octombrie 2020.

Mai exact, ministrul de finanțe din Kuweit a explicat că, în curând, lichiditățile vor fi epuizate dacă prețurile petrolului nu se îmbunătățesc, iar Kuweitul nu se va putea împrumuta de pe piețele locale sau internaționale.

Pe măsură ce statele bogate la nivel energetic ale Golfului își văd finanțele copleșite de colapsul prețurilor la petrol și pandemia de coronavirus, mesajul ministrului marchează un punct de cotitură pentru câteva dintre cele mai înstărite națiuni ale lumii. Gestionarea crizei s-a dovedit a fi dificilă în mod special pentru Kuweit, a șaptea țară din lume ca rezerve de petrol, unde toate legile au nevoie de aprobarea parlamentarilor care acuză guvernul că folosesc în mod necorespunzător banul public și blochează legislația care i-ar permite să se împrumute din străinătate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`