Cercetătorii brazilieni au dezvoltat soiuri de arbori de cafea fără cofeină. În acest mod, producția naturală poate duce la o cafea decofeinizată mai ieftină.
Studiul este făcut la Instituto Agronomico de Campinas (IAC), un centru lider de cercetare a cafelei care a furnizat multe dintre plantele de cafea cu randament ridicat care au ajutat Brazilia să devină o putere pe piața mondială a cafelei.
Această cercetare a început acum 20 de ani și își propune să producă cafea decofeinizată în mod natural, mai degrabă decât prin procese chimice sau industriale, ca în trecut.
Cafeaua decofeinizată natural este mai ieftină pentru că nu trece prin procesul de extracție a cofeinei, iar succesul acesteia poate avea un impact economic semnificativ.
Se pare că oamenii de știință au început deja să testeze pe teren soiurile de cafea obținute prin încrucișarea plantelor de cafea ce au în mod tradițional un conținut redus de cofeină.
Potrivit acestora, arborii de cafea au nevoie de doi sau trei ani pentru a da roade, așa că va mai trece ceva timp până când primele boabe de cafea decofeinizate în mod natural vor fi testate. Chiar și așa, cercetătorii sunt de părere că rezultatele de până acum sunt încurajatoare.
„Rezultatele pe care le-am avut până acum par promițătoare”, a declarat Julio Cesar Mistro, un cercetător care supraveghează proiectul la Instituto Agronomico de Campinas, notează The Guardian.