Charles Michel, președintele Consiliului European: Nu recunoaștem rezultatul alegerilor din Belarus

Charles Michel, președintele Consiliului European: Nu recunoaștem rezultatul alegerilor din Belarus
foto: Hepta.ro / DPA Images / Ulf Mauder

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, miercuri, după încheierea unei reuniuni virtuale, că liderii Uniunii Europene (UE, n.r.) au aprobat sancțiunile contra oficialilor din Belarus vinovați de fraudarea alegerilor din 9 august și de violențele asupra protestatarilor. De asemenea, acesta a spus că nu recunosc rezultatul alegerilor.

Charles Michel: UE este alături alături de Belarus, suntem solidari cu poporul belarus

Președintele Consiliului European a afirmat, într-o conferință de presă, că are un mesaj foarte clar: ”UE este alături alături de Belarus, suntem solidari cu poporul belarus și nu acceptăm impunitatea”.

Potrivit acestuia, alegerile din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte și nu au respectat standardele internaționale.

”Nu recunoaștem rezultatele prezentate de autoritățile din Belarus”, a mai spus președintele Consiliului European, adăugând că poporul merită să-și aleagă în mod democratic liderii și să-și decidă viitorul, scrie euractiv.ro.

Charles Michel a menționat că violențele împotriva protestatarilor pașnici au fost ”șocante și inacceptabile”.

”Condamnăm aceste brutalități și așteptăm o investigație completă și transparentă”, a precizat Michel.

El a mai declarat că trebuie evitate violențele, inclusiv represiunea și violențele împotriva protestatarilor.

Mai mult, președintele Consiliului European a anunțat că UE va impune sancțiuni împotriva unui ”număr substanțial de persoane responsabile pentru violență, represiune și fraudarea alegerilor”.

Lista cu sancțiuni va fi aprobată cât mai curând posibil, a spus și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a mai spus că UE sprijină orice eforturi ale OSCE în vederea unei soluții pașnice în Belarus.

Svetlana Tihanovskaia a cerut UE să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus

Reamintim că Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din Belarus, a lansat un apel către liderii UE, miercuri, și le-a cerut să nu recunoască rezultatele scrutinului, pe care l-a catalogat drept fraudulos. Politiciana din opoziție a îndemnat blocul comunitar să respecte opțiunea poporului belarus.

„Fac un apel către voi să nu recunoașteți aceste alegeri frauduloase. Domnul Lukașenko și-a pierdut întreaga legitimitate în ochii națiunii noastre și ai lumii”, a afirmat Tihanovskaia, într-un mesaj video în limba engleză.

Svetlana Tihanovskaia a lansat acest mesaj din exil, în condițiile în care s-a refugiat în Lituania pe fondul contextului turbulent din Belarus.

Aleksandr Lukașenko, singurul președinte din istoria post-sovietică a Belarusului, se confruntă cu un adevărat val de proteste masive și greve, în ceea ce pare să fie cea mai mare provocare pentru el din cei 26 de ani petrecuți la putere.

Klaus Iohannis: Este necesară începerea unor investigații transparente

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, susținuta la Palatul Cotroceni, că a discutat cu liderii europeni despre situația din Belarus și a solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici. Acesta este de părere că este necesară începerea unor investigații transparente.

”Am discutat cu liderii europeni, în principal despre situația îngrijorătoare din Belarus. Fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor, nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici și eliberarea persoanelor reținute ilegal. Este necesară inceperea unor investigații transparente. Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni. Este extrem de important inițierea unui dialog real între autoritățile din Belarus, opoziție, societatea civilă și reprezentanți ai protestatarilor. Este singura soluție pentru realizarea unei tranziții pașnice”, a spus el.

Ultima oră
11:47 - Spargeri auto în serie în Grecia. Românii, luați la țintă de hoți: „Poliția nu face nimic”
11:35 - Larisa Iordache: „Am încercat și am sperat până în ultima clipă pentru această finală olimpică. Din păcate, iar drumul meu este împietrit…”
11:25 - Cod galben de disconfort termic ridicat în București și în 10 județe, valabil în intervalul 2-5 august. Dinu Mărășoiu: Chiar și nopțile sunt călduroase (VIDEO)
11:17 - Anchetă în cazul atletei Krystsina Tsimanouskay, forțată să părăsească Jocurile Olimpice, după ce l-a criticat pe Lukașenko. Belarus riscă sancțiuni dure
10:51 - Produse expirate de ani de zile la o terasă din Timiș. Sorin Șușanu, pe B1 TV: Discutăm despre o gamă largă de produse. Inclusiv condimentele și produsele din trusa medicală erau expirate (VIDEO)
10:45 - Lider al opoziției din Belarus, găsit mort în Ucraina. Autoritățile de la Kiev investighează o posibilă crimă
10:25 - Explozie la sediul central al IGSU din București. Un electrician a suferit arsuri grave și a fost dus de urgență la Spitalul Floreasca (VIDEO)
10:12 - Românii sosiți în Grecia, uimiți de prețurile scăzute din stațiuni: Șezlonguri și umbrele de plajă gratis. În Mamaia, turiștii scot din buzunar și 75 de lei
09:52 - Larisa Iordache nu participă în finala olimpică la bârnă de la Tokyo 2020. Gimnasta a abandonat din cauza durerilor
09:45 - UPDATE. Două persoane au murit în accidentul rutier grav de pe DN 1, iar alte trei au fost duse la spital