China a trimis 18 avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului

China a trimis 18 avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului
Foto: Pixabay.

Pe 6 mai, China a trimis 18 avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului. Forțele aeriene din Taiwan trag un semnal de alarmă.

Autoritățile taiwaneze au reclamat, în mod repetat, încălcarea spațiului său de către aeronavele chineze, scrie Alarabiya News

Alertă în Taiwan

Potrivit sursei citate, avioanele chineze nu se aflau pe cerul deasupra Taiwanului, ci în zona de identificare a apărării aeriene a țării. Aceasta este o zonă mai largă pe care statul o controlează și o patrulează.

„Avioanele de luptă taiwaneze au fost trimise pentru a avertiza aeronavele chineze”, precizează ministerul apărării din Taiwan.

Ministerul chinez al Apărării încă nu a comentat în niciun fel situația. În același timp, Taiwan continuă să rămână în alertă maximă din cauza temerilor că China se va folosi de contextul  războiul ruso-ucrainean  și va încerca să ocupe insula.

Premierul japonez Fumio Kishida a avertizat, zilele trecute, că un război asemănător celui ucrainean s-ar putea declanșa în Asia de Est, dacă statele care sunt lideri regionali nu acționează pentru a menține pacea și stabilitatea în Taiwan.

Taiwanul, la un pas de război

Evoluția războiului din Ucraina reprezintă pentru Taiwan o importantă lecție despre propria supraviețuire în cazul în care Republica Populară Chineză (RPC) decide să invadeze insula cu o populație de peste 24 de milioane de locuitori.

Scenariul unui astfel de conflict este o îngrijorare pentru factorii de decizie de la Taipei încă de când conducătorii naționaliști ai Chinei au pierdut războiul civil împotriva comuniștilor și s-au refugiat în Taiwan în 1949.

Multă vreme, cele două entități au pretins a fi guvernul legitim al Chinei. Taiwanul, sub denumirea oficială de Republica Chineză, și-a creat propria identitate statală, distinctă de autoritatea de la Beijing, cu o democrație consolidată și cu o economie puternică. Beijingul susține în schimb că există o singură Chină și că Taiwanul este o parte rebelă a acesteia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina