China: Epidemia de bruceloză ia amploare. Numărul cazurilor de infectare s-a dublat

China: Epidemia de bruceloză ia amploare. Numărul cazurilor de infectare s-a dublat
Foto: Pixabay

Vești rele vin dinspre China. Epidemia de bruceloză ia amploare. Potrivit reprezentanților din Lanzhou, capitala provinciei Gansu din nord-vestul Chinei, numărul persoanelor infectate s-a dublat.

Epidemiede bruceloză în China

China a ascuns această situație timp de aproape un an de zile, oferind detalii despre bruceloză abia în luna septembrie.

Focarul de îmbolnăviri a apărut după ce o bacterie a fost scăpată anul trecut dintr-un laborator al unei companii bio-farmaceutice care produce vaccinuri pentru animale.

Potrivit autorităților locale, incidentul privind scurgerea de gaze a avut loc între sfârșitul lunii iulie și sfârșitul lunii august a anului trecut.

Gazele contaminate au format aerosoli care conțineau bacteria și au fost purtate de vânt. Astfel că, în luna noiembrie au fost raportate primele infectări. La final de decemebrie erau déjà sute de oameni infectați.

În februarie fabrica a remis un comunicat în care își cerea scuze pentru incident, anunțând „pedepsirea aspră” a trei persoane considerate responsabile pentru scurgere.

Guvernul a testat 55.725 de locuitori ai oraşului. Noua cifră arată aproape o dublare a cazurilor – de la 3.245 de rezultate pozitiv la 14 septembrie, la 6.620 raportate în prezent, scrie Xinhua.

Cum se manifestă infectarea cu bacteria brucella

Brucelozaeste oboalăinfecţioasăgravă produsă de speciile deBrucella, un gen debacteriiGram-negative, aerobe, capsulate, care apar lamicroscopsub formă de bastonaşe sau coci (cocobacili), potrivit Wikipedia.

Boala mai este cunoscută și ca „febra malteză” sau „febra mediteraneană”.

Bacteria se transmite de la animale la oameni (zooantroponoza), cel mai adesa prin lapte nepasteurizat, branza si alte produse lactate. Bacteria se poate raspandi prin aer sau prin contact direct cu animalele infectate sau cu secretiile provenite de la acestea, in conditiile existentei unei solutii de continuitate tegumentare (plagi).

Un laborator public din oraş a folosit în iulie-august 2019 un dezinfectant expirat pentru producţia de vaccinuri anti-bruceloză destinate animalelor, au anunţat autorităţile chineze.

În consecinţă, sterilizarea a fost incompletă iar bacteriile au fost încă prezente în emisiile de gaze ale companiei – uzina bio-farmaceutică din Lanzhou pentru creşterea animalelor.

Gazul contaminat s-a răspândit prin aer până la Institutul de Cercetări Veterinare din apropiere, unde a infectat aproape 200 de persoane, în decembrie anul trecut.

Perioada de incubatie variaza de la 5 zile la cateva luni si este in medie de 2 saptamani. Debutul poate fi brusc, cu frisoane si febra, cefalee severa, dureri articulare si de spate, stare generala proasta si, ocazional diaree.

Simptomele incep ca o boala febrila acuta cu putine sau deloc semne locale si progreseaza catre un stadiu cronic, cu recaderi ale febrei, slabiciune si vagi dureri.

Dupa faza initiala febrila pot aparea anorexia, scaderea ponderala, durerile abdominale si articulare, durerile de spate, slabiciunea, iritabilitatea, insomnia, depresia si instabilitatea emotionala.

Constipatia este de obiei, pronuntata. Apare splenomegalia, iar ganglionii limfatici pot fi usor sau moderat mariti. Pana la 50% dintre pacienti au hepatomegalie.

Pacientii cu bruceloza acuta, necomplicata, se vindeca, de regula in 2-3 saptamani, chiar fara tratament. Unii evolueaza catre o boala subacuta, intermitenta sau cronica. Complicatiile sunt rare, dar includ endocardita bacteriana subacuta, meningita, encefalita, nevrita, orhita, colecistita, supuratia hepatica si osteomielita.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)