China va trimite trupe în Rusia pentru exerciții militare comune, timp de o săptămână

China va trimite trupe în Rusia pentru exerciții militare comune, timp de o săptămână
China susține Rusia Foto: President of Russia (KremlinRussia_E - Twitter)

Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la exerciții militare comune conduse de țara gazdă și care includ India, Belarus, Mongolia, Tadjikistan și alte țări, a declarat Ministerul Apărării din China, citat de The Guardian.

Exercițiile militare fac parte dintr-un acord bilateral de cooperare Rusia – China, anunță ambele țări

Participarea Chinei la exercițiile comune nu are „nicio legătură cu situația internațională și regională actuală”, a declarat ministerul.

În iulie, Moscova a anunțat că intenționează să organizeze exerciții „Vostok” (est) între 30 august și 5 septembrie, chiar dacă duce un război costisitor în Ucraina. Și a anunțat că vor participa unele forțe străine, fără a le numi.

Ministerul chinez al Apărării a declarat că participarea sa la exerciții face parte dintr-un acord bilateral anual de cooperare cu Rusia.

„Scopul este de a aprofunda cooperarea practică și amicală cu armatele țărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părțile participante și de a consolida capacitatea de a răspunde la diverse amenințări de securitate”.

Sub conducerea lui Xi Jinping și a omologului său rus, Vladimir Putin, Beijingul și Moscova au devenit din ce în ce mai apropiate.

Anul trecut, la exercițiile militare comune au participat peste 10 mii de militari

În urmă cu un an, luna aceasta, Rusia și China au organizat exerciții militare comune în nordul și centrul Chinei, la care au participat peste 10.000 de militari.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a lăudat exercițiile Sibu/Cooperare-2021 din Ningxia, în China, și a sugerat că acestea ar putea fi dezvoltate în continuare.

În octombrie, Rusia și China au organizat exerciții navale comune în Marea Japoniei. Câteva zile mai târziu, navele de război rusești și chinezești au efectuat primele lor patrule comune în vestul Pacificului.

În luna următoare, armata Coreei de Sud a declarat că a trimis avioane de luptă după ce două avioane de război chineze și șapte avioane rusești au pătruns în zona de identificare a apărării sale aeriene în timpul a ceea ce Beijingul a numit antrenament de rutină.

Cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, Beijingul și Moscova au anunțat un parteneriat „fără limite”, deși oficialii americani spun că nu au văzut China eludând sancțiunile impuse Rusiei de către SUA sau furnizându-i echipamente militare.

Districtul militar estic al Rusiei include o parte din Siberia și are cartierul general la Khabarovsk, în apropiere de granița cu China.

Urmăriți B1TV.ro și pe