China vrea să ajungă pe Lună, pe Marte și nu numai. Planurile Beijingului pentru a deveni o putere de vârf în domeniul spațial

China vrea să ajungă pe Lună, pe Marte și nu numai. Planurile Beijingului pentru a deveni o putere de vârf în domeniul spațial
Imagine din iulie 2021, când astronauții chinezi părăseau în premieră stația spațială Tiangong pentru o misiune externă. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sheldon

Trei astronauți chinezi au început o misiune de șase luni pe noua stație spațială a țării, în cel mai recent efort al Chinei pentru a deveni o putere de lance în domeniul spațial pentru deceniile ce urmează, relatează BBC.

Primul modul din stația spațială a Chinei, Tiangong, a fost lansat pe orbită în 2021

Anul trecut, China lansa pe orbită primul modul din stația spațială Tiangong, sau „Palatul Ceresc”. Bejingul intenționează să adauge mai multe module – cum ar fi, spre exemplu, laboratorul de știință Mengtian – până la sfârșitul anului.

În 2023, China va lansa și un telescop spațial, intitulat Xuntian. Acesta va zbura în apropierea stației spațiale și va andoca la ea pentru mentenanță și alimentare.

Tiangong va dispune de propria sa putere, propulsie, sisteme de susținere a vieții și spații de locuit.

China este abia a treia țară din lume care își trimite astronauții în spațiu și care construiește o stație spațială, după URSS (iar acum Rusia) și SUA.

Pe măsură ce China își extinde rolul în domeniul spațial, mai multe țări doresc să ajungă pe Lună.

NASA intenționează să revină pe Lună cu astronauți din SUA și din alte state începând cu anul 2025. Japonia, Coreea de Sud, Rusia, India și Emiratele Arabe Unite lucrează și ele la propriile lor misiuni lunare.

India a lansat deja a doua sa misiune lunară majoră și își propune să aibă propria sa stație spațială până în 2030.

Agenția Spațială Europeană, care colaborează cu NASA în misiuni lunare, vrea o rețea de sateliți lunari care să le faciliteze astronauților comunicarea cu Pământul.

China și-a lansat primul satelit pe orbită în 1970. La acel moment, mai ieșiseră în spațiu doar SUA, Uniunea Sovietică, Franța și Japonia.

În ultimii 10 ani, China a lansat peste 200 de rachete.

Beijingul a trimis deja pe Lună o misiune fără pilot, intitulată Chang`e 5, pentru a colecta mostre de rocă. A instalat și un drapel chinez pe suprafața lunară, unul care a fost în mod deliberat mai mare decât cele americane.

Odată cu lansarea Shenzhou 14, China a ajuns la un număr total de 14 astronauți trimiși în spațiu – prin contrast, bilanțul SUA a ajuns la 340, în timp ce Rusia (și Uniunea Sovietică) are și ea 130.

Urmăriți B1TV.ro și pe