Cine ar putea să îi ia locul lui Jens Stoltenberg la NATO?

Cine ar putea să îi ia locul lui Jens Stoltenberg la NATO?
Photo: -Ukrainian Presidency/dpa

Dacă președintele Klaus Iohannis este în curse pentru poziția de șef al NATO, a mai apărut încă un personaj candidat pentru funcția de secretar general, deținută în prezent de norvegianul Jens Stoltenberg. Este fost premier, fost primar de capitală europeană și a avut mandatele înțesate cu scandaluri de presă.

Boris Johnson poate fi un candidat surpriză

Nominalizarea lui Johnson ca candidat pentru postul de secretar general al Alianței Nord-Atlantice este susținută de membrii Comitetului de Apărare Richard Drax și Mark Francois, precum și de fostul ministru de ieșire din Marea Britanie, David Jones.„Dacă ar aplica pentru postul de secretar general al NATO, bănuiesc că ar putea apela la președinte pentru recomandări”, a spus Francois.

Totodată, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Britanice în perioada 2006-2009, Richard Dannat, consideră că scandalurile din jurul lui Johnson, din cauza cărora și-a anunțat demisia, ar putea zgudui încrederea în politician. El nu îl vede pe Johnson ca secretar general al NATO din cauza calităților sale personale, dar numește sprijinul său pentru Ucraina „pur și simplu fantastic”.
Sursa publicației din Ministerul britanic al Apărării se îndoiește de probabila numire a lui Johnson în funcția de secretar general al Alianței. Oficialul, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că președintele francez Emmanuel Macron ar putea refuza o astfel de numire.

„Realitatea este că reprezentanții NATO sunt numiți prin decizie unanimă. Orice țară poate opune veto. Credeți că președintele Macron l-ar numi pe Boris Johnson pentru postul de secretar general al NATO? Aceasta este o provocare pentru partea britanică”, a spus oficialul. .
În prezent, NATO este condusă de Jens Stoltenberg. El a fost numit în această funcție în 2014 pentru o perioadă de 5 ani, dar în 2019 mandatul i-a fost prelungit până în octombrie 2022. Pe 24 martie, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, țările membre NATO au decis ca Stoltenberg să rămână până la 30 septembrie 2023.

Iohannis, la NATO?

Președintele Klaus Iohannis nu exclude posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO. La declarațiile de presă din timpul vizitei lui Stoltenberg la Cotrocei, Iohannis a spus că, „este dispus să preia funcția de secretar general al NATO dacă i se va propune”. „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică”. El nu a respins nici un moment posibilitatea de a respinge o asemenea propunere pentru a-și duce la final mandatul de președinte al României.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)