Cine e omul care îl va înfrunta pe Viktor Orban. Peter Marki-Zay vrea ca Ungaria să se alăture Parchetului European: „E intolerabil că o ţară spune ‘nu’ aderării la EPPO, pentru a-şi proteja autocraţii corupţi”

Cine e omul care îl va înfrunta pe Viktor Orban. Peter Marki-Zay vrea ca Ungaria să se alăture Parchetului European: „E intolerabil că o ţară spune 'nu' aderării la EPPO, pentru a-şi proteja autocraţii corupţi”
Foto: Márki-Zay Péter / Facebook

După ce Ungaria a devenit un fel de oaie neagră a Uniunii Europene din cauza politicilor premierului Viktor Orban, Opoziția de la Budapesta s-a aliat pentru a-și crește șansele de a-l învinge în următoarele alegeri. Peter Marki-Zay a fost ales de partidele de Opoziție pentru a-l înfrunta pe Orban la scrutinul de anul viitor.

Cine este Peter Marki-Zay, candidatul comun al Opoziției din Ungaria

Peter Marki-Zay conduce o alianță formată din șase partide politice, toate având ca scop ”detronarea” lui Viktor Orban. „Principala prioritate a Ungariei ar trebui să fie o reorientare a politicii sale externe, ceea ce este nu doar un pas simbolic”, a declarat Peter Marki-Zay, aflat alături de susținătorii lui. 

El a punctat că legăturile lui Orban cu ceilalți lideri europeni sunt foarte tensionate, iar încălcarea standardelor democratice e de neacceptat. Legăturile strânse ale lui Orban cu Rusia, China și Turcia contravin valorilor europene, a subliniat  Marki-Zay.

„Pentru noi, valorile europene – integrarea europeană, democraţia, statul de drept şi o economie de piaţă liberă – sunt extrem de importante. Lupta împotriva corupţiei ar fi o parte din această declaraţie de valori”, a adăugat candidatul opoziţiei ungare, potrivit Agerpres.

Peter Marki-Zay vrea ca Ungaria să se alăture Parchetului European

Guvernul de la Budapesta este în conflict cu Uniunea Europeană, dar și cu valorile pe care aceasta le susține. De la chestiuni ce privesc migrația, până la drepturile persoanelor ce fac parte din comunitatea LGBTQ, dar și libertatea presei

Disputa dintre guvernul ungar și UE privind standardele democratice a dus la o întârziere a plății pentru redresarea Ungariei după ultimul val al pandemiei de Covid-19. 

„Ungaria nu trebuie să blocheze prin dreptul său de veto paşi meniţi să aprofundeze integrarea europeană. Este intolerabil că o ţară poate spune ”nu” aderării la EPPO (Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi), pentru a-şi proteja autocraţii corupţi”, a mai afirmat Peter Marki-Zay.

Marki-Zay nu are o țintă anume pentru aderarea la EPPO, dar consideră că economia Ungariei trebuie redresată, iar politicile lui Orban trebuiesc schimbate. Acesta consideră că, cel mai devreme, anul 2026 ar fi cel mai prielnic pentru aderarea la EPPO.

Ultima oră
09:26 - Razie a Poliției Rutiere în București: Mai mulți șoferi au urcat la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor
09:04 - Bilanțul victimelor produse de erupția vulcanului din insula Java: 13 morți și 41 de răniți (VIDEO)
08:16 - Incendiu puternic în apropiere de Centura Capitalei, cu degajări mari de fum. Șoferii sunt sfătuiți să ocolească zona (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Predicțiile pentru fiecare zodie în luna Șobolanului, sub element Metal Yang (VIDEO)
23:34 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: În luna Șobolanului, sub element Metal Yang, provocarea e la nivel de conducere / În sectorul României sunt niște stele oribile. Totul e să fim calmi (VIDEO)
22:55 - Iulian Fota: Cel mai prost scenariu pentru România ar fi o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina / Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră (VIDEO)
22:22 - Bărbat din Năvodari, condamnat pentru că avea trei neveste. Ce pedeapsă a primit
21:53 - Nicolae Ciucă anunță o ședință după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron: Voi dispune măsuri. Nicio clipă nu trebuie pierdută
21:46 - Austria: Peste 40.000 de oameni au protestat în Viena față de restricții și planurile privind vaccinarea obligatorie (VIDEO)
21:27 - Doi turiști ucraineni, atacați de o ursoaică în zona Castelului Peleş. Ursoaica va fi relocată / Versiunea primarului din Sinaia