Cine este David Barnea, noul șef Mossad, serviciul de informații externe al Israelului

Cine este David Barnea, noul șef Mossad, serviciul de informații externe al Israelului

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat luni că următorul director al agenției de spionaj israelian Mossad va fi David Barnea, în vârstă de 56 de ani, un veteran al organizației care i-a fost șef adjunct în ultimii doi ani.

Cine esteDavid Barnea, noul șefMossad

Barnea, cunoscut și sub numele de Dedi, îl va înlocui pe directorul Yossi Cohen, a declarat Netanyahu la ceremonia anuală de conferire a Premiului Prim-ministrului pentru ofițeri excepționali din Mossad.

sursa foto: Wikipedia

Sarcina principală a lui Barnea, a declarat premierul, „este de a împiedica Iranul să achiziționeze arme nucleare”, scrie timesofisrael.

Numirea lui Barnea, un tată căsătorit de patru copii, era de așteptat. A servit ca soldat de luptă în unitatea de comandă de elită Sayeret Matkal și a fost în Mossad în ultimii 25 de ani, inclusiv în roluri operaționale proeminente care i-au adus în cele din urmă conducerea filialei care gestionează agenții organizației la nivel mondial.

El a fost numit adjunct al lui Cohen în 2019 și va prelua funcția de director la 1 iunie.

Barnea a intrat în Mossad în 1996, ca ofițer de caz. Din 2013 până în 2019, când a devenit adjunctul agenției de spionaj, a condus unitatea Tzomet, despre care media israeliene scriu că recrutează și coordonează agenți.

Potrivit Haaretz, în calitate de șef al Tzomet, Barnea era responsabil de recrutarea de agenți operativi împotriva celor mai fierbinți ținte ale Mossadului – Iran și Hezbollah.

Numirea a fost invocată luni de zile – Netanyahu a anunțat că a ales înlocuitorul lui Cohen în decembrie, deși numele a fost păstrat secret până luni – din cauza îngrijorărilor legale cu privire la autorizarea unui guvern interimar să numească un director al Mossad. Dar procurorul general Avichai Mandelblit l-a informat recent pe Netanyahu că nu a văzut niciun impediment legal, iar numirea a continuat.

„Îi doresc lui Barnea succes în acest post și sunt convins că noul director al Mossad va face lucruri grozave și va continua să conducă Mossad către succesele operaționale și realizările semnificative”, a spus Cohen într-o scurtă declarație la eveniment.

Reacții după numirea luiDavid Barnea

Numirea lui Barnea a fost salutată de președintele Reuven Rivlin, care i-a urat noroc. „Dragă Dedi, nu mă îndoiesc că îi vei conduce pe membrii noștri excelenți ai Mossadului cu profesionalism, înțelepciune și curaj”, a spus Rivlin într-o declarație.

„Sunt încrezător că abilitățile dvs. diverse și impresionante și mulți ani de serviciu pentru țară vă vor ghida pe calea voastră către asigurarea securității și superiorității operaționale a Israelului.”

Ministrul apărării, Benny Gantz, i-a urat și lui Barnea noroc și i-a mulțumit lui Cohen pentru „construirea de noi abilități pentru Mossad și conducerea operațiunilor îndrăznețe și semnificative”.

„Aparatul de apărare va continua să colaboreze îndeaproape cu Mossad și va ajuta la orice sarcină necesară în bătălia importantă pentru protejarea securității Israelului”, a adăugat Gantz.

Cohen a ocupat funcția de șef al Mossadului din ianuarie 2016. El ar fi fost trimis special al lui Netanyahu pentru diferite sarcini și se spune că Netanyahu îl consideră succesorul său preferat în calitate de prim-ministru.

Cohen a jucat un rol proeminent în acordurile recente de normalizare a legăturilor cu țările arabe. El a călătorit în Emiratele Arabe Unite și Bahrain, deoarece SUA au intermediat acorduri între ele și Israel.

De asemenea, s-ar fi alăturat lui Netanyahu într-o vizită în 2020 în Arabia Saudită, pentru discuții cu prințul moștenitor Mohammed Bin Salman. Arabia Saudită neagă întâlnirea care a avut loc.

Ultima oră
21:19 - Virgil Popescu: Europa e dependentă mult de gazul rusesc. La fel și noi în perioada de iarnă. Dacă se întâmplă ceva în Ucraina, va fi afectată întreaga Europă. Avem diferite scenarii în calcul și știm ce avem de făcut (VIDEO)
21:14 - Vladimir Putin a trecut la nivelul următor. Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune
20:44 - Criza facturilor | Virgil Popescu: Vom pune în lege obligativitatea furnizorilor de a nu debranșa, de a reface facturile întocmite eronat și de a nu percepe penalități / Nimeni nu rămâne cu banii dați și nerecuperați (VIDEO)
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență” (VIDEO)
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu (VIDEO)
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)
19:23 - Cătălin Zmărăndescu (Survivor), criticat și de fiul său: „Eu v-am spus despre caracterul său. Și-a dat cu tesla-n cap” (VIDEO)
19:17 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat | Emilia Șercan: Ponta a invocat aceeași scuză și a rămas fără titlul de doctor / În universitățile militare impostura a fost încurajată / Sistemul a reacționat la dezvăluiri, blocând accesul la teze (VIDEO)
18:38 - Simona Halep şi-a aflat adversara din turul 2 de la Australian Open 2022. E o sportivă care a fost prinsă dopată în urmă cu trei ani