Cine este Fethullah Gulen, clericul acuzat de președintele Recep Tayyip Erdogan că ar avea legături cu tentativa de lovitură de stat din Turcia

Cine este Fethullah Gulen, clericul acuzat de președintele Recep Tayyip Erdogan că ar avea legături cu tentativa de lovitură de stat din Turcia
Foto: worldbulletin.net

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că tentativa de lovitură de stat din țara sa este orchestrată de simpatizanții clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, încă din anii '90.

Adversarul președintelui turc este descris de jurnaliștii de la BBC drept un om retras, dar puternic. Gullen are milioane de adepți și este prezent, prin școlile pe care le-a deschis, 150 de țări, potrivit Republica.ro. În vârstă de 75 de ani, clericul predică învățăturile islamului sunnit, este adeptul dialogului interconfesional, este implicat în societatea civilă și a creat o mișcare islamică moderată care îi poartă numele.

Întrebat, în urmă cu doi ani, de jurnaliștii de la BBC cu cine ar trebui să voteze turcii, Fethullah Gulen a răspuns: „Dacă ar fi să le spun ceva oamenilor mei, le-aș spune să voteze cu aceia care respectă democrația și domnia legii și care se înțeleg bine cu oamenii. Să le spui oamenilor cu cine să voteze sau să îi încurajezi să voteze cu un anume partid ar fi o insultă pentru inteligența lor. Toată lumea vede în mod clar ce se întâmplă”.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”