Cine este Karl Nehammer, cancelarul Austriei care se opune aderării României la Schengen. A fost implicat în mai multe scandaluri de corupție

Cine este Karl Nehammer, cancelarul Austriei care se opune aderării României la Schengen. A fost implicat în mai multe scandaluri de corupție
Sursa Foto: Hepta

Blocarea aderării României la Spațiul Schengen a fost legată în ultimle zile de numele cancelarului austriac, Karl Nehammer, o figură controversată a scenei politice de la Viena. Acesta este cancelar al Republicii Austria de la sfârșitul anului 2021 și președinte executiv al partidului federal al Partidului Popular Austriac.

Karl Nehammer, o figură controversată a scenei politice de la Viena

Nehammer este un politician cu o lungă carieră politică. Acesta a fost implicat în campania electorală pentru ÖVP încă de la vârsta de 14 ani, conform biografiei sale.

Din 1997, Nehmer a lucrat ca trainer de formare pentru ofițerii de informații pentru Ministerul Federal al Apărării și ca formator pentru comunicare strategică, printre altele pentru Institutul de Formare Profesională (BFI) și Academia Politică a ÖVP.

Timp de mulți ani, tatăl său, Karl Nehamme a fost directorul general al LGV Frischgemüse Wien, o cooperativă comercială a 100 de companii de grădinărit din Viena și Austria Inferioară, scrie g4media.ro.

Mama lui, Grete Nehammer, era director general al unei asociații horticole de stat, care reprezenta interesele grădinarilor și florarilor vienezi.

La alegerile federale din 2017, Nehammer a fost ales ca reprezentant al Vienei, iar în timpul formării ulterioare a guvernului, a fost membru al echipei de negociere a ÖVP în domeniul apărării.

La 8 noiembrie, a fost ales vicepreședinte al grupului parlamentar al ÖVP și a fost numit purtător de cuvânt. În 2018 devine secretar general al ÖVP.

Scandalurile de corupție din Austria

Nehammer a devenit ministru de Interne în cel de-al doilea guvern Kurz.  Acesta ar fi influențat cursul restrictiv pe care ÖVP îl urmărește de mulți ani în domeniul imigrației. Ministrul de interne a provocat un imens scandal când a fost de acord cu deportarea a trei eleve în Georgia și Armenia, un caz despre care s-a scris în Austria, anul trecut.

Nehammer s-a dovedit inflexibil în 2021 în decizia de a deporta o familie care nu a obținut dreptul legal de a locui în Austria. Prinse în această situație erau și trei fete care, chiar dacă s-au integrat în Austria, una dintre ele fiind chiar născută pe teritoriul austriac, s-a luat decizia deportării. Decizia a rămas fermă în ciuda presiunii politice și publice încheiate cu proteste și petiții semnate de colegii de școală ai fetelor.

Nehammer este căsătorit cu Katharina Nehammer, membră a ÖVP, iar cei doi au fost criticați la începutul anului 2020 după ce soția cancelarului care atunci ocupa funcția de ministru de Interne, a fost numită purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății din Austria a acuzat guvernul că a pus politica de interne și de apărare „în mâinile unei singure familii”.

Soția cancelarului a început să lucreze în sectorul privat în domeniul relațiilor publice în iulie 2020.

Totuși, cancelarul a continuat să fie criticat de opoziție din cauza faptului că este însoțit în călătoriile sale externe de către soție și de către consilierii angajați de partid.

Acuzat că este un apropiat al lui Putin

Cancelarul austriac Karl Nehammer a fost primul lider european care s-a întâlnit față în față cu președintele rus Vladimir Putin, după invadarea Ucrainei de către Moscova.

El a anunțat atunci că își propune să acționeze ca un „constructor de poduri” între Moscova și Kiev, spunând că încearcă să facă ”tot ce este posibil pentru a face ca (războiul) să înceteze” și pentru „a se asigura că se fac pași în direcția păcii”.

Austria nu este membră a NATO, după ce s-a declarat permanent neutră în 1955 și nu a trimis arme în Ucraina, oferind în schimb ajutor umanitar și veste antiglonț și căști pentru civili.

Serghei Orlov, viceprimar al orașului ucrainean asediat Mariupol, a declarat atunci pentru publicația germană Bild că o astfel de călătorie este inacceptabilă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`