Cine este românul care a aderat la Reichsburger, mișcarea care a încercat lovitura de stat în Germania

Cine este românul care a aderat la Reichsburger, mișcarea care a încercat lovitura de stat în Germania
Sursa Foto: Hepta.ro

Grupul complotist desfiinţat miercuri în Germania, care avea în plan să răstoarne instituţiile democratice, dispunea de multe arme şi, de aceea, era potenţial periculos, a transmis joi şeful poliţiei judiciare, citat de France Presse, notează adevarul.ro.

În urma operațiunii de amploare, la care au participat 3.000 de polițiști, s-au făcut 25 de arestări printre membrii și simpatizanții mișcării care ar fi pus la cale o lovitură de stat.

Arestări printre membrii unei mișcări extremiste acuzată că ar pune la cale o lovitură de stat

„Avem încă un amestec periculos de oameni care urmează convingeri iraţionale, unii cu mulţi bani, alţii cu arme şi un plan pe care vor să-l ducă la îndeplinire (…) şi de aceea am intervenit”, a spus şeful Oficiului Federal de Poliţie Judiciară (BKA), Holger Munch.

„Percheziţiile arată de asemenea că (grupul) nu este inofensiv”, cu arme găsite în 50 dintre locurile percheziţionate, de la „arbalete până la muniţie”.

Alte arestări probabil vor avea loc, a spus el: „Am identificat alte persoane al căror statut în raport cu acest grup nu îl cunoaştem încă exact”.

Ancheta vizează un total de 54 de persoane. Dintre acestea, 25 au fost arestate în timpul operaţiunii de mierucri dimineaţă în ancheta asupra acestei celule, alimentată de ideologia „Reichsburger”, „Cetăţenii Reichului”, o mişcare extremistă care a luat amploare odată cu restricţiile sanitare.

Conform unui comunicat de presă al parchetului, justiţia îi suspectează că „au făcut pregătiri concrete pentru a intra violent în Bundestagul german”, camera deputaţilor din Berlin, „cu un mic grup armat”. De asemenea, un scenariu ce aminteşte de asaltul asupra Capitoliului al susţinătorilor lui Donald Trump în Statele Unite în ianuarie 2021, notează AFP.

Un român, membru al mișcării extremiste

Se pare că din mișcarea extremistă „Cetăţenii Reich-ului” a făcut parte și un român.

Adrian Ursache, câștigătorul din 1998 al concursului de frumusețe „Mister Germania”,  a fost condamnat în anul 2019, de un tribunal din Germania, la 7 ani de închisoare pentru tentativă de omor asupra unui poliţist.

Suceveanul a intrat în atenția polițiștilor în momentul în care a fondat, pe proprietatea sa și a socrilor, pseudo-statul „Ur” şi şi-a făcut propria ideologie „Cetăţenii Reich-ului”, o mişcare extremistă ai cărei adepţi nu recunosc Republica Federală Germania şi refuză să plătească impozite sau amenzi pe motiv că legile care prevăd astfel de sancţiuni nu au o bază constituţională, mai notează sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe