Noul Patriarh al Biserici Ortodoxe Ucrainene, originar din regiunea Cernăuţi. Cine este acesta şi ce declarații incendiare a făcut cu privire la Rusia

Noul Patriarh al Biserici Ortodoxe Ucrainene, originar din regiunea Cernăuţi. Cine este acesta şi ce declarații incendiare a făcut cu privire la Rusia

Apele nu par să se liniștească în țara vecină, unde, ca și la noi, Biserica merge mână în mână cu politica. Șeful nou întemeiatei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente de Moscova este o personalitate controversată, Mitropolitul Iepifani, anunță lorientlejour.com.

Iepifani, pe numele de mirean Serguiï Doumenko, este un vehement critic al intervenției Rusiei în favoarea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. Mitropolitul este originar din zona Cernăuțiului și, spre deosebire de alți clerici ucraineni, nu și-a făcut studiile în Rusia, ci în țară și în Grecia.

Iepifani este un apropiat al patriarhului Kievului, Filaret, cel care a fost excomunicat de Patriarhia Moscovei în 1992 pentru crearea unei Biserici dizidente. Filaret a fost reabilitat de Patriarhul Ecumenic în octombrie 2018. (detalii despre actuala situație din Biserica Ucrainei se pot afla aici.)

Iepifani a fost secretarul lui Filaret și s-a remarcat prin discursul său anti-rusesc, criticând aspru intervenția Rusă în politica și viața religioasă ucraineană. El a afirmat că „Rusia se folosește de ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene, fidele Patriarhiei Moscovei, pentru a înăbuși independența țării”

Aclamat sâmbătă seara de mulțime, noul Patriarh, flancat de șeful statului, Petru Poroschenko și de șeful Parlamentului, a invitat pe toți credincioșii ortodocși ucraineni să se alăture noii Biserici Ucrainene pe care o conduce.

Noua Biserică a fost înființată vineri. Decizia a fost anunţată de preşedintele Petro Poroşenko în faţa a mii de oameni, după un aşa numit „sinod al reunificării”. A avut loc la catedrala Sfânta Sofia din Kiev și au participat reprezentanţi a trei biserici ortodoxe concurente. Două dintre ele au votat în favoarea creării bisericii independente, iar cea de-a treia a rămas fidelă Moscovei.