Cine este Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum

Cine este Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum
sursa foto: Facebook

Ether, modeda virtuală creată de Vitalik Buterin, a atins un nivel record de 3.500 de dolari, cu o creștere de aproximativ 375% anul acesta. Analiștii financiari cred că un ether ar putea ajunge și la 5.000 de dolari, într-o săptămână.

Vitalik Buterin s-a nascut in Rusia, dar a crescut in Canada

Vitalik Buterin este un ruso-canadian de 27 de ani și a fondat Ethereum în 2013, la doar 19 ani. Acum, grație creșterii spectaculoase a cripto-monedei sale, are o avere de 1,1 miliarde de dolari. El deține 300.000 de etheri în prezent, scrie CNN.

Buterin este cofondator al Bitcoin Magazine, o publicaţie care se ocupă de bitcoin şi alte criptomonede, în 2012.

În 2014, a fost selectat pentru a face parte din Thiel Fellowship, un program de doi ani creat de miliardarul Peter Thiel, care acordă 100.000 de dolari tinerilor care vor să construiască lucruri noi în loc să stea într-o sală de clasă.

Ce sunt Ethereum si Ether. Cum au aparut, in 2014

Deşi investitorii cumpără şi vând mii de criptomonede diferite, etherul şi bitcoin reprezintă aproape două treimi din întreaga piaţă mondială a criptomonedelor, de 2,3 trilioane de dolari.

Ethereum este numele reţelei, în timp ce Ether este criptomoneda folosită la alimentarea platformei.

Ether, moneda virtuală asociată cu blockchain-ul Ethereum, a atins un nivel record de 3.474 de dolari, cu o creștere de aproximativ 360% anul acesta. Moneda virtuală a devenit a doua cea mai valoroasă după Bitcoin.

Ethereum acţionează pe post de platformă prin intermediul căreia pot fi dezvoltate aplicaţii. Ethereum este numele reţelei, în timp ce Ether este criptomoneda folosită la alimentarea platformei.

Ether este unul dintre principalii beneficiari ai exploziei pieţei crypto. Impulsul s-ar putea extinde pe termen scurt şi cred că Ether ar putea atinge 5.000 de dolari în termen de şapte zile”, spune Nigel Green, expert în criptomonede şi CEO-ul firmei de consultanţă financiară deVere Group, potrivit CNBC.

Există un interes tot mai mare pentru modurile în care poate fi folosit Ethereum pentru conceptul de finanţe descentralizate (DeFi), un sistem financiar deschis, unde se pot construi diferite instrumente şi servicii financiare mici într-o manieră descentralizată, mai scrie sursa citată.

Vitalik Buterin este unul din co-fondatorii Ethereum. Cine sunt ceilalți

Ethereum are o listă neobișnuit de lungă de fondatori. Anthony Di Iorio a scris: „Ethereum a fost fondat de Vitalik Buterin, de mine însumi, Charles Hoskinson, Mihai Alisie și Amir Chetrit, în decembrie 2013. Joseph Lubin, Gavin Wood și Jeffrey Wilcke au fost adăugați la începutul anului 2014 ca fondatori”. Dezvoltarea formală a software-ului a început la începutul anului 2014 printr-o companie elvețiană, Ethereum Switzerland GmbH (EthSuisse).

Ulterior, a fost creată și o fundație elvețiană non-profit, Fundația Ethereum (Stiftung Ethereum). Dezvoltarea a fost finanțată de un crowdsale public online din iulie până în august 2014, participanții cumpărând simbolul Ethereum (Ether) cu o altă monedă digitală, Bitcoin. În timp ce au existat laude timpurii pentru inovațiile tehnice ale Ethereum, s-au ridicat și întrebări cu privire la securitatea și scalabilitatea acestuia.

În 2019, angajatul Fundației Ethereum, Virgil Griffith, a fost arestat de guvernul SUA pentru prezentarea la o conferință blockchain din Coreea de Nord.