Cine e „Vulpea Argintie”, femeia care negociază cu Rusia lui Vladimir Putin pentru dezamorsarea tensiunilor din estul Europei. Wendy Sherman e numărul 2 în diplomația americană

Cine e „Vulpea Argintie”, femeia care negociază cu Rusia lui Vladimir Putin pentru dezamorsarea tensiunilor din estul Europei. Wendy Sherman e numărul 2 în diplomația americană
Wendy Sherman este secretarul de stat adjunct al SUA, a doua poziție în ierarhia diplomației americane. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Michael Brochstein

Wendy Sherman este unul dintre cei mai puternici diplomați de pe scena globală și este cunoscută drept „Vulpea Argintie” datorită părului alb ca neaua și stilului de negociere. Secretarul de stat adjunct al SUA, în esență numărul 2 în Departamentul de Stat de la Washington, conduce miercuri discuțiile care se desfășoară în Europa între Statele Unite și Federația Rusă.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, s-a întâlnit în această săptămână cu mai mulți oficiali ruși pentru a discuta despre Ucraina, iar miza este uriașă, relatează BBC.

Președintele Vladimir Putin a comasat circa 100.000 de trupe în apropiere de frontierele Ucrainei, stârnind temerea că pregătește o invazie, iar ulterior a solicitat Occidentului mai multe „garanții de securitate”. În tot acest context, oficialii americani speră să detensioneze situația prin negocieri cu partea rusă – iar Wendy Sherman este în elementul său.

Cunoscută la Washington pentru stilul său acid, Wendy Sherman are un adevărat istoric în a trata subiecte dificile.

Cine e Wendy Sherman, cunoscută drept „Vulpea Argintie”

În mandatul președintelui Bill Clinton, ea a fost cea care a încercat să elaboreze un acord cu Coreea de Nord astfel încât Phenianul să pună capăt eforturilor de a dezvolta armament nuclear.

Ceva mai târziu, în 2011, Wendy Sherman a condus echipa americană de negociere pentru acordul nuclear cu Iranul, în vremea președintelui Barrack Obama. În cele din urmă, în 2015, chiar a fost perfectată o înțelegere între Iran, pe de o parte, respectiv SUA, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania, pe de altă parte.

Deși Donald Trump a retras SUA din acord, discuțiile au fost reluate în luna mai, după instalarea președintelui Joe Biden.

La acea vreme, Wendy Sherman spunea că faptul că este femeie nu a fost o barieră în calea progresului din camera negociere, deși Republica Islamică a Iranului este cunoscută pentru regulile sale stricte în ceea ce privește interacțiunile dintre bărbați și femei.

„Când m-am așezat vizavi de iranieni, eram Statele Unite ale Americii și, poate, ca femeie, pot spune unele lucruri care nu par atât de dure, însă când devin dură și când îmi pierd cumpătul, se creează o mare impresie pentru că este ceva neașteptat”, spunea Wendy Sherman.

De altfel, Wendy Sherman a primit porecla de „Vulpe Argintie” chiar de la iranieni, datorită manierei în care a abordat negocierile. Colegii săi din Departamentul de Stat au îmbrățișat porecla și chiar au purtat tricouri inscripționate cu „Vulpea Argintie” în timpul discuțiilor.

Colegii săi spun că au urmărit-o cu admirație, ba uneori chiar cu teamă, în timp ce se angaja în discuții internaționale.

Astăzi numărul 2 în ierarhia diplomației americane, Wendy Sherman și-a început cariera profesională în zona de asistență socială

Totuși, e de menționat că și-a dezvoltat abilitățile diplomatice într-o manieră inedită. După ce a studiat la Școala de Asistență Socială de la Universitatea Maryland, ea i-a ajutat pe copiii din Baltimore care aveau nevoie de plasament, iar ulterior s-a implicat în tot mai multe activități de acest gen.

În anii `80 devenise tot mai frustrată de situația copiilor abuzați și a încercat să își ducă efortul la un alt nivel, devenind organizator comunitar în încercarea de a schimba sistemul. În cele din urmă a fost angajată ca director la un oficiu de stat pentru copiii nevoiași și a căpătat reputație de operator politic.

Câțiva ani mai târziu, Wendy Sherman a fost cooptată în administrația Clinton, devenind prima femeie care ocupă funcția de subsecretar de stat pentru afaceri politice.

Ultima oră
09:15 - Calendarul zilelor libere pentru 2022. Prima minivacanță din acest an are loc la finalul săptămânii  
09:13 - Tanczos Barna susține că primarii vor taxarea suplimentară a mașinilor second hand: „Există la nivelul autorităților locale o presiune uriașă la înmatriculări”
09:10 - Eliminare neașteptată la Survivor România 2022. Concurenta a părăsit competiția în lacrimi: „Traseele sunt grele, la fel și condițiile din junglă” (GALERIE FOTO)
09:01 - Varianta Omicron ar putea marca sfârșitul pandemiei de COVID-19 și trecerea la o fază endemică, spune Anthony Fauci, principalul epidemiolog al Casei Albe
08:44 - Cel mai în vârstă bărbat din lume a murit, cu puțin timp înainte să împlinească 113 ani. Cine îi va lua locul lui Saturnino de la Fuente Garcia
08:43 - O femeie de 70 de ani a fost lovită mortal pe trecerea de pietoni, în Azuga, de o mașină care intrase pe contrasens
08:38 - Cehia: O cântăreaţă a murit de COVID după ce s-a îmbolnăvit voluntar ca să nu se vaccineze. Fiul ei acuză mișcarea antivaccinistă
08:30 - Rusia ar putea invada Ucraina „în orice moment”, avertizează SUA / Antony Blinken pleacă într-un nou tur de forță pentru dezamorsarea situației
08:13 - Primul deces în România cauzat, cel mai probabil, de varianta Omicron a coronavirusului
08:08 - Accident cumplit în Sibiu! Doi adolescenți, care erau trași cu sania de o mașină, au căzut și s-au izbit de un autoturism ce venea din sens opus