Circa 40% din voturile prin corespondență nu au fost înregistrate la timp. Președintele AEP: Ori n-au fost trimise, ori sunt în tranzit. Cetățenii se pot prezenta la una din secțiile de votare din străinătate (VIDEO)

Circa 40% din voturile prin corespondență nu au fost înregistrate la timp. Președintele AEP: Ori n-au fost trimise, ori sunt în tranzit. Cetățenii se pot prezenta la una din secțiile de votare din străinătate (VIDEO)
Foto: Pixabay

Circa 14.000 de voturi prin corespondență nu au fost înregistrate până la termenul limită prevăzut de lege. „Ori n-au fost trimise de unii cetățeni, ori ele se află în tranzit”, a explicat Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, sâmbătă, în direct pe B1 TV, precizând că votanții în cauză au primit o informare de la AEP „că plicurile nu au fost gestionate și se pot prezenta la una din secțiile de votare organizate în străinătate astfel încât să nu piardă acest drept de vot pentru alegerile parlamentare din acest an”.

Votul în diaspora a debutat vineri seară, când s-a deschis secția din Auckland, Noua Zeelandă. Cu tot cu voturile prin corespondență înregistrate în timp util, aproape 60.000 de cetățeni și-au exprimat deja opțiunea de votîn afara hotarelor României până sâmbătă, ora 16.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Circa 40% din voturile prin corespondență nu au fost înregistrate la timp. Cum a explicat situația președintele AEP

„Lucrurile sunt în desfășurare, potrivit legislației, prin intermediul Poștei Române. Lucrurile sunt de maniera următoare. Au plecat 35.800 și ceva de plicuri către cetățenii care s-au înregistrat și validat cu cerere pentru votul prin corespondență. La aceste alegeri au fost gestionate undeva peste 21.000 de plicuri ajunse la misiunile diplomatice, ori la cele trei birouri pentru corespondență organizate de Ministerul Afacerilor Externe în țară. Diferența de plicuri se află în acest moment în două variante. Ori ele au plecat și nu au ajuns în termen, și vor ajunge ulterior, așa cum prevede cadrul legal, datei de 3, acestea nemaiputând fi gestionate și toate aceste plicuri depind de serviciile poștale din străinătate. La acest moment, Poșta Română are protocol și gestionează prin intermediul altor servicii poștale naționale toată această corespondență. La Poșta Română și la misiunile diplomatice au ajuns cele 21.000 și ceva de plicuri. Diferența, așa cum vă spuneam, ori a fost trimisă și va ajunge ulterior, ori a fost trimisă din timp și nu a ajuns până pe data de 3, și sunt undeva în tranzit în serviciile poștale externe”, a declarat Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Întrebat dacă, în cazul în care vor ajunge în cele din urmă, vor fi luate în calcul, președintele AEP a declarat: „Din nefericire, asta vă spuneam. Potrivit cadrului legal, legea 288, lucrurile sunt clare. Toate plicurile trebuie să fie înregistrate până pe data de 3 decembrie inclusiv, iar ce ajunge după data de 3, 4, 5, 6 și ulterior acestor date, din păcate, nu mai pot fi gestionate și cetățenii au primit o informare de la Autoritatea Electorală Permanentă că plicurile nu au fost gestionate și se pot prezenta la una din secțiile de votare organizate în străinătate astfel încât să nu piardă acest drept de vot pentru alegerile parlamentare din acest an”.

Referitor la proveniența plicurilor, oficialul a spus: „La momentul acesta, nu știm care este situația efectivă a plicurilor, de unde trebuiau să ajungă și de ce nu au venit, dar din evidențele noastre doar atâtea plicuri au fost gestionate. Restul, cum vă spuneam, ori n-au fost trimise de unii cetățeni, ori ele se află în tranzit, au fost trimise în timp, nu au ajuns în țară sau vor ajunge ulterior datei de 3 decembrie și, din păcate, lucrurile funcționează potrivit dispozițiilor legale”.

Întrebat când a fost constatată diferența, Constantin-Florin Mitulețu-Buică a răspuns: „Constatarea se face după ora 24, 3 decembrie după ora 24, așa cum sunt prevăzute dispozițiile legale, și poți constata care este cifra de plicuri primite. Diferența între plicurile primite și cele comunicate cetățenilor vom afla ulterior procesului electoral, pentru că în acest moment nu știu unde se află aceste plicuri, dacă sunt la cetățeni sau în tranzit”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe