Coadă de 3 kilometri la graniţa între Bulgaria şi Grecia. MAE: Sunt operaționale două benzi pentru mașinile din UE

Coadă de 3 kilometri la graniţa între Bulgaria şi Grecia. MAE: Sunt operaționale două benzi pentru mașinile din UE
Foto: Captură B1 TV

UPDATE, 4 iulie, ora 20.00: Ministerul de Externe a transmis că, în acest moment, coloana de mașini de la punctul de frontieră Kulata – Promachonas are aproximativ trei kilometri, iar timpul de așteptare e de trei ore. Sunt operaționale două benzi pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE și o bandă pentru autoturisme din state non-UE.

Reprezentanții diplomatici ai României au fost prezenți la fața locului și au facilitat preluarea cu prioritate a familiilor cu copii și a femeilor însărcinate sau a altor cazuri speciale.

MAE a mai precizat că poartă în continuare discuții cu autoritățile elene, ca să găsească soluții pentru reducerea timpului de așteptare și pentru evitarea acestor situații pe viitor.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Ministerul de Externe anunță că, în acest moment, o coadă de aproximativ 12 kilometri s-a format la Kulata – Promachonas, punctul de frontieră dintre Bulgaria și Grecia, timpul de așteptare fiind de circa șase ore. MAE român a dat asigurări că menține permanent dialogul cu omologii din Republica Elenă pentru ca situația să fie rezolvată. De altfel, ca urmare a demersurilor făcute de partea română, autoritățile elene au reluat procedura de separare a fluxului de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE. În plus, verificarea formularelor electronice se face pe patru fluxuri, iar testarea de către trei echipe. Totodată, MAE ține să îi avertizeze pe români că autoritățile elene pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național.

Coadă de 12 kilometri la intrarea în Grecia. Demersurile făcute de Ministerul român de Externe

Ministerul de Externe a anunțat că, la punctul de frontieră dintre Bulgaria și Grecia (Kulata – Promachonas), s-a format o coadă de mașini lungă de 12 kilometri, timpul de așteptare fiind de aproximativ șase ore. „Aglomerația din punctul de frontieră este generată de faptul că autoritățile elene testează toți cetățenii statelor non-UE”, precizează MAE, printr-un comunicat.

MAE a precizat că poartă discuții cu partea elenă pentru rezolvarea situației și deja, ca urmarea demersurilor efectuate, autoritățile de acolo au decis să revină la procedura de separare a fluxului de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE. În plus, verificarea formularelor electronice se face simultan pe patru fluxuri, iar testările sunt făcute de către trei echipe.

Reprezentanți ai Ambasadei României la Sofia, precum și ai oficiului consular de la Salonic sunt prezenți în punctul de frontieră pentru a se asigura că cetățenii români primesc asistență consulară, dacă este cazul.

MAE: Grecia poate modifica,fără preaviz, condițiile de intrare pe teritoriul național

MAE îi îndeamnă pe românii care vor să ajungă în Grecia să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puțin 48 de ore înainte de efectuarea deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

Românii pot solicita asistență consulară la 00302106774035, numărul de telefon al Ambasadei României la Atena, și la 0030231034008, numărul Consulatului General al României la Salonic.

Cei care se confruntă cu situații speciale și au nevoie rapid de ajutor pot suna la telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă, 00306978996222, și al Consulatului General al României de la Salonic, 00306946049076.

Ministerul de Externe ține să avertizeze că autoritățile elene pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul cazurilor de coronavirus nou înregistrate.

Haos după ce Grecia a închis cinci din cele șase puncte de trecere a frontierei din Bulgaria

Totul se întâmplă în contextul în care Grecia a închis cinci din cele șase puncte de trecere a frontierei din Bulgaria. Accesul în Republica Elenă este permis, în perioada 1-15 doar pe la punctul de trecere Kulata – Promachonas. Măsura a fost luată în urma introducerii obligativității completării unui formular electronic, care are ca principal scop evidența celor care merg în această țară.

Paul Czernay, român plecat în concediu în Grecia, a susținut vineri, pentru B1 TV, că el și restul turiștilor au fost ținuți cu orele în caniculă și nici măcar nu li s-au cerut actele. A mai precizat, de asemenea, că nici nu se mai punea problema testării aleatorii a temperaturii, dat fiind că toți au stat cu orele în soare. Czernay a mai afirmat că deranjat a fost și să constate că s-au închis brusc punctele de trecere a frontierei, în condițiile în care oamenii își planificaseră traseul într-un fel. El s-a arătat revoltat de modul în care autoritățile elene tratează turiștii care aduc bani în Grecia.

Cele aproximativ 550 de teste pentru COVID-19 luate de la turiștii români care au ajuns cu avionul în Creta au ieșit negative.