Xinhui, un oraş din sudul Chinei, vinde coji uscate de mandarine. Acest produs este cunoscut sub denumirea de „chenpi”, potrivit Observator.
Chenpi are o istorie de sute de ani în medicina tradițională chinezească.
De asemenea, el a adus și prosperitate orașului din sudul Chinei.
Cojile mandarinelor sunt considerate foarte valoroase în China, iar prețul lor este pe măsură.
De exemplu, un kilogram de chenpi din 1968 a fost vândut în Hong Kong în 2023 pentru aproximativ 9.600 de dolari.
Prețul e justificat de istoria veche a regiunii și de calitatea ridicată a produsului local.
Cojile sunt folosite pentru a îmbunătăţi digestia şi sistemul respirator şi pentru a întări splina.
Studii mai moderne arată că sunt și antioxidante foarte bune, anti-cancerigene și previn obezitatea.
Cu toate acestea, prețul poate să difere. Cu cât cojile sunt mai vechi, cu atât vor fi mai scumpe.
Zhou Zhiwei, un antreprenor local, este unul dintre cei mai mari producători de chenpi din Xinhui. El produce aproximativ 163 de tone de chenpi pe an, iar industria locală a ajuns să genereze anual 23 de miliarde de yuani, adică 3,2 miliarde de dolari.
Această sumă reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul orașului Jiangmen.