Colosseumul din Roma s-a înclinat cu 40 de centimetri: Autoritățile au început o investigație

Colosseumul din Roma s-a înclinat cu 40 de centimetri: Autoritățile au început o investigație
Colosseumul din Roma s-a înclinat cu aproape 40 de centimetri în partea sudică, comparativ cu cea nordică. Autorităţile italiene încearcă să stabilească acum dacă celebrul monument, vechi de 2.000 de ani, are...

Colosseumul din Roma s-a înclinat cu aproape 40 de centimetri în partea sudică, comparativ cu cea nordică. Autorităţile italiene încearcă să stabilească acum dacă celebrul monument, vechi de 2.000 de ani, are nevoie de reparaţii.

Experţii au observat că monumentul din Roma a încept să se încline încă de acum un an. Situaţia s-a agravat însă în urmă cu câteva luni, când a început şi monitorizarea mai atentă a Colosseumului. Informaţiile au fost prezentate de Rossella Rea, director al monumentului, care a acordat un interviu cotidianului Corriere della Sera. Aceasta a cerut specialiştilor de la Universitatea La Sapieza din Roma şi celor de la Institutul de geologie italian să lanseze un studiu asupra acestui fenomen care afectează Colosseumul. Rezultatele investigaţiei urmează să fie publicate la sfârşitul acestui an.

De asemenea, specialiştii au început să monitorizeze efectele avute de traficul din zonă asupra monumentului.

Profesorul Giorgio Monti, de la departamentul de tehnologia construcţiilor de la Universitatea La Sapienza, crede că s-au format fisuri la baza amfiteatrului.

„Placa de beton pe care a fost construit Colosseumul ar putea să fie fisurată. Dacă presupunerile mele  se adeveresc, va fi necesară o intervenţie”, a declarat Monti.

Colosseumul – celebru pentru luptele cu gladiatori din Imperiul Roman – atrage anual sute de mii de vizitatori şi de obicei este un obiectiv foarte aglomerat.

Turnul înclinat din Pisa, un alt important monument italian foarte popular, a fost redeschis în 2001, după ce a fost închis timp de peste un deceniu pentru lucrări de restaurare şi consolidare.

Ultima oră
22:00 - Florin Cîțu, despre declația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit
21:54 - Florin Cîțu: În coaliție și eu, și Ludovic Orban susținem interesele PNL. Orice competiție e frumoasă – în economie reduce prețurile și crește oferta, în politică scoate cel mai bun lider la suprafață
21:38 - Premierul Florin Cîțu, despre introducerea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate: „Trebuie să ne consultăm cu specialiștii. Nu vom închide piețele, nu vreau să închidem mall-urile”
21:28 - Florin Cîțu: Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, trebuie doar să ne vaccinăm, dar în același timp să fim pregătiți. Avem un vaccin care poate opri această pandemie
21:14 - UNICEF, semnal de alarmă cu privire la închiderea școlilor în pandemie: Efectele negative pe termen scurt sau lung nu justifică această abordare
20:58 - Explozie la un complex chimic din Germania: O persoană a murit și peste 30 au fost rănite. Localnicii, sfătuiți să evite mâncarea din grădină și să se ferească de eventuale particule de funingine
20:53 - Dan Barna: Relaţia de lucru în coaliţie este funcţională. Lucrurile nu sunt roz, dar nici negre
20:10 - CSM anunţă declanşarea concursurilor de admitere în INM şi magistratură
20:09 - Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)
19:47 - Șofer filmat în timp ce merge pe contrasens pe Autostrada Transilvania. Poliția îl caută